Hlavní obsah

Za pobodání krajana z Kosova před pražským hotelem dostal uprchlý muž 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soud v pátek udělil 10 let vězení kosovskému Albánci Shpejtimu Salihuovi, který na podzim 2013 po hádce pobodal svého krajana před pražským hotelem Hilton. Salihu je stíhán jako uprchlý. Již dříve po advokátovi vzkázal, že žije v Kosovu, neskrývá se a s rodinou pobodaného si doma vše vyřídil omluvou „podle albánských tradic”. Stejně hovořil před soudem poškozený, který je nyní ve vazbě kvůli jinému případu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Proti rozhodnutí je možné se odvolat, Salihu také může po návratu do Česka zažádat  o nové hlavní líčení. Dvaatřicetiletému Albánci přitom hrozilo za pokus o vraždu až 18 let vězení.

Případ řeší od poloviny června Městský soud v Praze. Podle soudce Stanislava Králíka se vina muže prokázala videozáznamem, na kterém je patrné, že po pobodání muže odchází pryč a neposkytl mu pomoc.

Poškozený dvaačtyřicetiletý muž, přezdívaný Džerza, soudu řekl, že Salihua vyhledal v hotelovém baru a pak si šli ven „něco vyříkat“. Džerza je podle svých slov aktivní boxer a Salihua nejdřív udeřil pěstí do obličeje, ten ale poté vytáhl nůž a pobodal ho. Soudce uvedl, že se ale nejednalo o nutnou sebeobranu.

Incident se stal 5. října 2013 necelou hodinu po půlnoci na parkovišti před hotelem Hilton v Pobřežní ulici v Praze 8. Salihu muže bodal do nohou a pokusil se ho také zranit na hrudníku. Džerza skončil v nemocnici, bez lékařské pomoci by mu prý hrozilo vykrvácení.

Nechtěl způsobit problémy, doma se omluvil

Salihu se soudu na dálku přiznal v psaném prohlášení. Údajně se pouze bránil, Džerza prý na něj měl dlouhodobě spadeno. Salihu měl prý informace od lidí z albánské komunity, že ho chce zabít kvůli pomluvě. Džerza ho údajně sháněl, ale Salihu se mu vyhýbal.

Muži vyřešili konflikt v Kosovu podle albánských tradic. Salihu se prý omluvil. Podobně se vyjádřil přes svého advokáta k českému soudu a policii, nechtěl prý způsobit problémy.

Soud vedl hlavní líčení proti Salihovi jako proti uprchlému. Tímto způsobem, tedy v nepřítomnosti obžalovaného lze postupovat, pokud se obviněný vyhýbá trestnímu řízení pobytem v cizině nebo tím, že se skrývá.

Pokud by soudy pravomocně rozhodly a Salihu by se poté vrátil do Česka, musela by justice na jeho žádost hlavní líčení zopakovat. Nesměla by přitom rozhodnout přísněji než napoprvé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám