Hlavní obsah

Za neoprávněné pobyty v nemocnicích poslal soud muže na 5,5 roku do vězení

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Ubytování i stravu na 5,5 roku má zajištěnu šedesátiletý Pavel Krupička z Dobrušky. Trestem ve vězení s ostrahou ho v úterý potrestal Krajský soud v Hradci Králové za podvod. V průběhu let 2009 až 2014 se totiž nechal ve stovkách případů vyšetřit a hospitalizovat v nemocnicích po celé republice, ačkoli ho v tu chvíli nepostihovaly žádné zdravotní problémy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Krupička, který si před médii důsledně kryl tvář, se odmítl soudu účastnit.

Článek

Zdravotnická zařízení tak využíval jako levné hotely, čímž zdravotní pojišťovně způsobil škodu vyčíslenou na více než 5,6 miliónu korun. „Tuto sumu je také povinen pojišťovně zaplatit jako náhradu škody,“ uvedla Iva Matušková z tiskového odboru krajského soudu. [celá zpráva]

Jak však dodala, rozsudek není pravomocný, neboť si obhájkyně obžalovaného, v minulosti již trestaného Krupičky, který se hlavního líčení na své přání neúčastnil, ponechala lhůtu na podání odvolání. Státní zástupkyně se tohoto práva vzdala.

„Jako pojištěnec Zaměstnanecké pojišťovny Škoda nedodržoval v období propuštění z vazby v prosinci 2009 do prosince 2014 pravidelný léčebný režim svého onemocnění, nevyzvedával si léky a ani nedocházel ke svému lékaři. Byl v tíživé sociální situaci, když neměl kde bydlet ani neměl žádné prostředky či trvalý příjem,“ stálo v obžalobě.

Vymýšlel si příznaky infarktu

Sotva byl z jednoho zdravotnického zařízení propuštěn, už se nechával přijmout v jiném. Procestoval tak doslova celou republiku. „Jednalo se o krátké hospitalizace v rozmezí jednoho až tří dnů,“ řekl zástupce poškozené zdravotní pojišťovny.

Obžalovaný lékařům tvrdil, že má bolesti na hrudi, že zvrací a hůře se mu dýchá a uváděl další známé příznaky infarktu myokardu. Podle znalce však nebyly v naprosté většině případů doprovázeny dalšími objektivními nálezy, nešlo tedy o srdeční infarkt.

Policie případ vyšetřovala od března 2014. Loni v červenci se podařilo muže zadržet na ambulanci interního oddělení nemocnice v Klatovech.

Výběr článků

Načítám