Hlavní obsah

Za napadení Afričana podmínka, rasismus neprokázán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za bodnutí dvaačtyřicetiletého Gambijce černé pleti uložil v úterý pražský městský soud 28letému Richardu Pittlovi podmíněný trest - dvouleté vězení s pětiletým odkladem. Podle soudu se neprokázalo, že by mladík na Afričana útočil kvůli jeho rase, jak tvrdí obžaloba.

Foto: Eva Jenčíková

Celý betlém pekly a zdobily děti.

Článek

Gambijec má po bodnutí pod ucho ochrnutou půlku obličeje, nedovírá jedno oko a má povislý koutek úst.

"Došlo k vzájemné potyčce, jejíž začátek nikdo neviděl, nikdo nic neslyšel," řekla soudkyně Hana Hrnčířová. Soud uznal Pittla vinným z ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle žalobkyně Jany Bugárové však poškozený vypověděl, že na něj Pittl před útokem křičel: "Negře, měl bys být zabit, dneska tě zabiju." Soud jeho výpovědi však neuvěřil. V popisu části incidentu se totiž rozcházel s výpovědí nestranného svědka.

Obžalovaný rasismus prý odmítá

Kauzou se bude zabývat Vrchní soud v Praze, protože státní zástupkyně podala na místě odvolání. Pittl, který byl dnes odsouzen také za nezákonné přechovávání množství střeliva a konopí, s uloženým trestem souhlasil a odvolání se vzdal. Tvrdí, že se nožem před Afričanem pouze bránil. Tvrzení obžaloby, že je rasista, odmítá. "Mám realitní kancelář, dělám s tátou deset let reality, nemám zapotřebí být nějaký skinhead nebo rasista," řekl Pittl novinářům před odchodem ze soudní budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám