Hlavní obsah

Za miliony od klientů prohrané na automatech půjde makléřka na tři roky do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tři roky a dva měsíce půjde do vězení Šárka Muková (50) z Horšic na jižním Plzeňsku za zpronevěru téměř osmi milionů korun od klientů, které prohrála v automatech. V pondělí ji tam poslal Okresní soud Plzeň-jih. Zároveň musí nahradit způsobenou škodu.

Obžalovaná makléřka u Okresního soudu Plzeň-jihVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

„Jiný než nepodmíněný trest nepřicházel v úvahu s ohledem na závažnost a rozsah trestné činnosti obžalované,“ řekl Novinkám předseda senátu Jiří Žižka. Proti rozsudku se Muková na místě odvolala. Vinu přiznala, ale během hlavního líčení apelovala na soud, aby ji potrestal podmínkou.

Makléřka měla od zájemců o byt vylákat 24 milionů

Krimi

Jako motiv uvedla závislost na herních automatech, kterým propadla po pracovním vyhoření. „Dokázala jsem před nimi stát i 12 hodin v kuse. Líbila se mi ta blikající světýlka. Uklidňovalo mě to. Bylo mi jedno, jestli něco vyhraju. Přestávala jsem úplně vnímat okolí,“ popisovala Muková, která začala pracovat v pojišťovnictví v roce 1996 a stala se úspěšnou makléřkou s více než tisícem klientů.

Podle jejích slov ale před deseti lety přišel pocit vyhoření a  přidala se vášeň k hazardu. „Najednou jsem na sobě cítila pocit vyhoření. Nechtělo se mi ráno vstávat do práce, kolikrát jsem ani nevylezla z postele,“ líčila dále obžalovaná.

Pak jednoho dne procházela kolem herny v Přešticích. Uvnitř viděla kamarádku, tak zašla na kafe. „Zkusila jsem dát do automatu tisícovku a vyhrála tři. Začala jsem tam chodit častěji. Uklidňovalo mě to. Už jsem si to nedokázala odpustit. Změnila jsem své chování a vůbec si neuvědomovala, že mám velký problém. Manžel se se mnou rozvedl a prodali jsme dům,“ vypovídala Muková, která byla dokonce tři volební období členkou obecního zastupitelstva v Horšicích.

Protože neměla finanční prostředky, začala okrádat klienty. „Věřili mi a já jsem zneužila jejich důvěru. Brala jsem jim peníze a prohrála je na automatech. Vím, že jsou na mě naštvaní, nadávají mi (…). Nechci být ale zavřená ve vězení, chci se léčit a ráda bych také splácela své závazky,“ uzavřela Muková, která podle svých slov hrála automaty naposledy v březnu 2022.

Okradla 70 klientů

Podle obžaloby připravila Muková o peníze v průběhu let 2013 až 2020 téměř sedmdesát lidí. „Jako investiční zprostředkovatel České pojišťovny uváděla svým klientům zavádějící a nepravdivé informace ohledně zhodnocení jejich finančních prostředků například formou nákupu cenných papírů, kdy se v nich snažila vzbudit přesvědčení, že s jejich penězi disponuje za účelem zhodnocení, ačkoliv ve skutečnosti je poukazovala na své vlastní účty,“ uvedla státní zástupkyně.

Ze spisu vyplývá, že převážnou částí poškozených byli staří lidé, kteří finančnictví příliš nerozuměli a vše nechávali na Mukové. Ta je připravila až o statisícové úspory. „Cítím se být vinna. Je zbytečné to tady nějak protahovat. Jen chci říci, že kdyby stát nepodporoval hazard, tak by lidi, jako jsem já, nestáli před soudem,“ prohlásila Muková.

Makléřka měla od zájemců o byt vylákat 24 milionů

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám