Hlavní obsah

Za „mafiánskou popravu” si Gruzínec odsedí 11,5 roku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za deset let starou chladnokrevnou vraždu šestadvacetiletého Ukrajince si Gruzínec Avtandil Haas (53) odsedí jedenáct a půl roku ve vězení. Trest, který muži v dubnu uložil Krajský soud v Praze, ve středu potvrdil odvolací senát pražského vrchního soudu. Ten odmítl námitky obhajoby, že není dostatek důkazů pro Haasovo odsouzení. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Gruzínec Avtandil Haas přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Haas (rodným jménem Kacašvili) v zimě 2006 zastřelil v restauraci Podkova v Dolních Břežanech u Prahy svého známého ranou do hlavy.

Haas za mužem do Podkovy přijel s tím, že s ním potřebuje mluvit. Vzhledem k tomu, že Ukrajinec byl v Podkově na oslavě narozenin, šli kvůli hluku do přízemí objektu. Tam spolu chvíli hovořili, a když se Ukrajinec chtěl vrátit zpět na oslavu, Haas ho střelil do temene hlavy automatickou pistolí ráže 7.62 mm. Muž následně zemřel v pražské nemocnici.

„Hodnocení důkazů je logické, přehledné a přesvědčivé,“ prohlásil předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. „Bylo jednoznačně prokázáno, že tím, kdo poškozeného usmrtil, byl obžalovaný Haas. Jednalo se spíše o jakousi mafiánskou popravu než o vyhrocení nějakého konfliktu,“ dodal Lněnička.

Soud se opíral především o svědectví vyhazovače podniku, který byl jako jeden z mála svědků střízlivý. A jeho výpověď potvrzují i další svědectví. „Svědek naprosto jednoznačně uvedl, že slyšel výstřel, běžel se na místo podívat, viděl poškozeného na zemi a viděl obžalovaného, jak nastupuje do mercedesu a z místa odjíždí,“ řekl soudce.

Vinu odmítal

Haas po celou dobu hlavního líčení tvrdil, že neví, co se poškozenému stalo, ale že on ho určitě nezabil. Z Podkovy prý odešel pěšky a do Prahy si vzal taxík. „Nebyl jsem s poškozeným v žádném konfliktu,“ zopakoval ve středu Haas.

Jeho obhájci v odvolání argumentovali nedostatkem důkazů, nedostatky ve znaleckých posudcích, ale i neprůkazností záznamů z bezpečnostních kamer, které natáčely ve dvouvteřinových intervalech. „Můj odchod i naše loučení jsou nahrány na záznamu, žádný výstřel tam není vidět. Člověk nemůže vědět, kdy kamera natáčí,“ podotkl Haas.

Podle obhájců navíc soudní znalec nebyl schopen určit ze siluety na videu, zda jde skutečně o Haase. Obhajoba proto navrhovala buď rozsudek zrušit a vrátit případ krajskému soudu, nebo Haase rovnou zprostit viny.

Podle státního zastupitelství byla Haasova vina prokázána a trest je odpovídající.

Mohl vraždit na objednávku

Haas, známý také jako Geno, v roce 2007 z Česka odjel a zadržela jej až v roce 2008 v Gruzii tamní policie ve spolupráci s detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

„Vše nasvědčuje tomu, že vraždu si objednala kriminální autorita – tzv. vor v zakone – a Geno byl provedením fyzické likvidace pověřen. Gruzínské zločinecké struktury se vyznačují absolutní loajalitou a semknutostí svých členů. Proniknout do tohoto kriminálního prostředí je pro detektivy všude na světě takřka nadlidský výkon,” uvedl tehdy mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Jenže v roce 2010 gruzínská justice po roce vazby Haasovo trestní stíhání zastavila pro „absenci znaků trestného činu”.

Do rukou české justice se Haas dostal až předloni v květnu, kdy byl zatčen v Bělorusku a následně vydán do České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám