Hlavní obsah

Za likvidační posudek chtějí stíhat politruka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Negativně hodnotí budování socialismu a z hlediska třídně politického profilu je tak nezpůsobilý pro službu vojáka z povolání. S tímto kádrovým posudkem musel dnes již 82letý muž v roce 1971 opustit armádu a život mu to komplikovalo až do sametové revoluce.

Foto: ABS, přírůstek fondu Správa StB Praha ze 4. 7. 2007, karton č. 89 - Dokumentace „Provokace na Václavském náměstí dne 19. srpna 1969 v odpoledních hodinách“

Srpnové události 1969 v Praze, 19. srpna.

Článek

Hodnocení morálně-politických kvalit tehdejšího kapitána, jehož jméno redakce zná, ale respektuje jeho přání zůstat v anonymitě, vypracoval zástupce velitele pro věci politické. Toho nyní chtějí trestně stíhat policisté z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV).

Podle zjištění Práva už vyšetřovatelé zahájili úkony trestního řízení pro zločin zneužití pravomoci úřední osoby, za který může politruk skončit až na deset let ve vězení. Kladou mu za vinu, že svým jednáním porušil Ústavu Československé socialistické republiky, která všem občanům zaručovala svobodu projevu.

Estébáci dostali za šikanu disidentů po letech symbolické podmínky

Krimi

„Do posudku napsal, že se voják dopustil vážných politických chyb, které se projevily v netřídním a nesprávném hodnocení situace a politického vývinu v Komunistické straně Československa a společnosti roku 1968, v důsledku čehož podlehl pravicovému oportunismu a stal se jeho nositelem,“ uvedli vyšetřovatelé ÚDV.

Tehdejším politickým zástupcům armády vadilo například to, že kapitán veřejně obhajoval pluralitní systém.

Vzepřeli se totalitě. Uvězněné aktivisty v Bělorusku ocenil Člověk v tísni

Domácí

„Necítím žádnou zášť ani neprahnu po pomstě. Ten chlap je pro mě srab, ale nemám mu to v podstatě za zlé. Byl jen jedno malé kolečko v systému. Tehdejší režim nás prostě musel vyhodit. To je stejné, jako kdyby nějaký kapitán mohl dneska říkat, že NATO je zločinecká organizace. Žádný stát si nemůže v ozbrojených složkách udržovat rebely, kteří jsou proti jeho politice,“ řekl Právu někdejší kapitán.

„Je to nesmysl“

Současné trestní řízení považuje za nesmysl. „Nevidím žádný důvod chodit do války, která už je 30 let vyhraná. To jsem také řekl vyšetřovatelům, kteří zřejmě našli někde v archivu můj ošklivý posudek a začali konat. Možná by bylo prospěšnější, kdyby se zapojili do vyšetřování solárních baronů, energo šmejdů nebo možného rozkrádání státních peněz při nákupech v rámci boje proti covidu,“ vysvětlil bývalý voják.

Historik: Husákův režim byl ideologicky tak prázdný, že mu ani Coca-Cola nevadila

Ekonomika

Uniformu oblékl poprvé už ve 14 letech, kdy nastoupil na vojenské gymnázium. „Já tomu systému věřil. Jenže moje iluze začaly pomalu vyprchávat. Postupně jsem zjišťoval, že nadekretovaná úloha jedné strany je špatně, že se nám diktatura proletariátu smrskla na diktaturu pár papalášů v nějakém politbyru,“ vzpomínal muž.

Postupně se tak s komunistickou ideologií rozešel. „Definitivně se ve mně zlomila víra, když nás v osmašedesátém obsadili Rusové,“ pokračoval.

V roce 1968 došlo v ČSSR k fašistické vzpouře, tvrdí ruský politolog

Evropa

Kdyby se čas vrátil, není si už jistý, že by se zachoval stejně. „Kdybych věděl, jak to odnese moje rodina, tak bych se možná choval o něco krotčeji. Jako vysokoškolák jsem dlouho nemohl sehnat zaměstnání, nakonec jsem skončil jako subalterní úředník, který v případě potřeby jezdil jako závozník nebo vykládal vagony. Daleko horší ale bylo, že dceru nepustili studovat na gymnázium. Všechno musela dohánět až o několik let později,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám