Hlavní obsah

Za "legraci" se sarinem v pitné vodě v Plzni muži hrozí až 12 let

Právo, Svatava Hernandezová
Plzeň

Plzeňský krajský soud začal v úterý projednávat trestné činy šíření poplašné zprávy a vydírání. Těch se měl dopustit 52letý nezaměstnaný, vyučený zedník Miroslav Košák. Hrozí mu až dvanáctiletý trest. Loni v srpnu vyhrožoval, že smrtelně nebezpečným sarinem otráví vodu v Plzni, když nedostane výkupné ve výši pěti miliónů korun.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Miroslav Košák v soudní síni se svým advokátem

Článek

V Plzni a okolí, kolem nádrží s pitnou vodou, začaly manévry. Policisté, hasiči a pracovníci vodáren až do druhého dne hlídali vodárenská zařízení, opakovaně analyzovali vzorky vody před vypuštěním do vodovodního řadu.

Ozvala se nějaká ženská, já jí říkal, že mě trápí hemeroidy a ona mi to típla. To mě rozčílilo, a tak jsem jí zavolal, že otrávím vodu v Plzni a aby to bylo věrohodný, tak jsem chtěl i ty milióny.
obviněný Miroslav Košák

Všechna tato opatření mohla podle státního zástupce vyvolat strach o život u obyvatel Plzně v případě konzumace intoxikované vody.

„Dnes vím, že to byla hovadina. Já to myslel jako srandu...chtěl jsem vyzkoušel mobil, který jsem si pár dní před tím koupil v herně. Neměl SIM kartu, psalo mi to, že fungujou jen tísňové linky, tak jsem vytočil 112. Ozvala se nějaká ženská, já jí říkal, že mě trápí hemeroidy a ona mi to típla. To mě rozčílilo, a tak jsem jí zavolal, že otrávím vodu v Plzni a aby to bylo věrohodný, tak jsem chtěl i ty milióny,“ uvedl před soudem Košák.

Druhé volání vzal jiný operátor

Celou noc před událostí strávil v hospodě a posilňoval se alkoholem. Prý to tak viděl ve filmu a na sarin si vzpomněl v souvislosti s případem, o němž psali v novinách. Za půl hodiny po druhém telefonátu mu došlo, že by mohl být průšvih, a tak na 112 zavolal znovu.

„Jenže to zvedl nějakej chlap, tak jsem to típnul,“ dodal muž, který si přivydělává k podpoře z pracovního úřadu různými brigádami a žije v zapůjčené chatce.

Sarin:

  • plyn vyvinuli v polovině 30. let 20. století němečtí vědci
  • jde o bezbarvou, lehce nažloutlou kapalinu bez zápachu
  • při zasažení jedinou kapkou se dostavuje dušení, křeče a zástava srdce
  • zasažení malou dávkou se dá léčit protilátkami, musí být podány rychle
  • v roce 1995 sarin použila japonská sekta Óm šinrikjó pro útok v tokijském metru: 12 lidí zemřelo a tisíce dalších se přiotrávily

Zdroj ČTK

„To, že bych nějaký peníze dostal, mě ani nenapadlo, fakt to byla jen taková legrace,“ podotkl. Kauzu bude soud projednávat do čtvrtka, kdy je také očekáván rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám