Hlavní obsah

Za koupené řidičáky už padly tresty, 27 lidí odešlo s podmínkami

Cheb

V případu kupovaných řidičských průkazů uložil soudce trestním příkazem podmíněné tresty 27 obžalovaným z 98. U dalších 28 lidí bylo stíhání podmíněně zastaveno. Soudní jednání v tomto případu mělo začít v úterý, chebský soud však kvůli nemoci jednoho z obžalovaných zahájení zrušil a posunul ho na červenec.

Foto: MDČR

Ilustrační foto

Článek

"Soudce využil možnosti v zákoně a 27 obžalovaným udělil tresty na šest měsíců s podmíněným odkladem na 16 nebo 18 měsíců. U 28 obžalovaných bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno. Šlo o ty, kteří se k činu přiznali, spolupracovali a nebyli dosud trestáni," vysvětlil mluvčí soudu Milan Homolka.

Celý případ odhalila policie v roce 2012. Jak zjistila, do případu byli zapojeni provozovatelé čtyř autoškol, zkušební komisař a další lidé. Nabízeli za úplatu vystavení řidičského průkazu lidem, kteří ale neabsolvovali výcvik a školení. Někdy tak za peníze a bez toho, že by prokázali své znalosti, získali i řidičáky na nákladní auto nebo autobus.

Případ je neobvyklý i svým rozsahem, kdy je v jednom případu obžalovaná téměř stovka lidí. Soudce Jiří Kutílek projednávání případu rozložil na dvě části, v jedné se budou soudit organizátoři a ve druhé řidiči, kteří za průkazy platili. Těch už ale před soudem stane podstatně méně, právě kvůli už uděleným trestům nebo zastavení stíhání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám