Hlavní obsah

Za kalhoty a slivovici odpouštěl úředník přestupky, dostal čtyři roky vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

Jak důležité je mít svého člověka, se přesvědčilo hned několik řidičů z Boskovic a okolí. Pokud spáchali nějaký přestupek, který mířil do správního řízení, ujal se jejich případu úředník odboru dopravy Městského úřadu v Boskovicích Filip Kincl. Ten po poradě s místním advokátem Čestmírem Sekaninou hned věděl, jak přestupek smést pod koberec. Za to dostal ve čtvrtek u Okresního soudu v Blansku čtyři roky vězení a pokutu 40 tisíc korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Filip Kincl (vlevo) a Čestmír Sekanina před vynesením rozsudku.

Článek

„Byl to právě Kincl, který jako jediný vyřizoval přestupky v Boskovicích. Vědom si toho, s jakou mocí nakládá a bez fungující kontroly manipuloval a ovlivňoval jednotlivá přestupková řízení za úplatu. Přitom jeho úlohou bylo přispívat ke zvyšování bezpečnosti na Boskovicku. Jeho činnost pošlapávala práci policie a brala lidem naději na spravedlivé rozhodování,“ nebrala si servítky soudkyně Helena Frantalová.

Mám tu nějakou částku, s kterou vycházíme s kamarády.
psal obžalovaný přestupci

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kromě Kincla potrestal soud advokáta Sekaninu podmínkou. S podmíněným trestem vyvázli i Libuše Kostelníková a Vladimír Tlamka, kteří měli za zastavení projednávání přestupků slíbit Kinclovi úplatek.

Kincl pomohl například Kostelníkové, která opilá jela na kole a při pádu si způsobila zranění. Když dostal úředník její případ na stůl, zavolal Sekaninovi, aby jí zastupoval. „Dá se s tím něco dělat, není sice extra solventní, ale zná dost lidí,“ notovali si. Sekanina pak ženu navedl, aby vypověděla, že na kole nejela, ale jen ho vedla. Žena pak Kinclovi po zastavení případu přinesla kalhoty, které úředník vděčně přijal, a slíbila mu i slivovici.

Vina je evidentní

V dalším případu řidič ujížděl policii, po zastavení odmítl zkoušku na alkohol i předložení dokladů. U Kincla se za něj přimlouval Tlamka. „Mám tu nějakou částku, s kterou vycházíme s kamarády,“ črtal při jednání na úřadu Kincl na papír částku, za kterou měl být podle žalobce ochoten smést stíhání pod koberec.

Podobně postupoval Kincl podle verdiktu i u další více jak desítky případů, kdy zejména svým známým pomohl „vyřídit“ jejich problémy. „Spolupráce Kincla a Sekaniny je naprosto evidentní. Prokazují ji hlavně odposlechy. Obhajoba obžalovaných je naprosto účelová, ani před soudem si žádné pochybení nepřipouštěli,“ dodala soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám