Hlavní obsah

Za hrozbu výbuchem v dole sedm let vězení

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pětačtyřicetiletý podnikatel Milan Štěpnička z Karviné loni v květnu hrozil výbuchem v černouhelných dolech, když mu vedení těžební společnosti OKD nevyplatí 34 miliónů korun. Soud mu za to ve čtvrtek vyměřil trest sedmi let ve věznici s ostrahou. Štěpnička se po včerejším verdiktu okamžitě odvolal k vrchnímu soudu.

Foto: Pavel Rybníček

Zámek Valeč u Třebíče

Článek

Přitom bývalému horníkovi za vydírání a nedovolené ozbrojování původně hrozilo dokonce až dvanáct let vězení. Podle obhájce byl však trest příliš vysoký. "U mého klienta nebyla shledána jediná přitěžující okolnost. Ihned po zadržení se přiznal, spolupracoval s policií," řekl obhájce odsouzeného.

Státní zástupkyně Petra Titková si pro své stanovisko ponechala zákonnou lhůtu. Novinářům ale řekla, že v zásadě je s výší trestu spokojena. Společnost Karbon Invest, která je významným akcionářem OKD, navíc hodlá vymáhat škody vyčíslené na pět a půl miliónu korun. Soud ji v tomto ohledu odkázal na občansko-právní řízení.

"O tom, že vedení OKD a Českomoravských dolů musely vynaložit vysoké částky na odstranění hrozeb, nelze vůbec pochybovat. Ale dokazování by bylo velice rozsáhlé a bylo by nad rámec tohoto trestního řízení. Museli bychom posuzovat spoustu výplatních pásek, výpisů z účtu a podobně," dodal soudce.

Na vyhlášení rozsudku se přišlo podívat i několik známých odsouzeného. "Ten trest je moc vysoký. On by přece nic takového neudělal," řekla Štěpničkova kolegyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyděrač horníků stanul před soudem

Částku 34 miliónů korun žádal od společnosti Ostravsko-karvinské doly (OKD) bývalý horník a soukromý podnikatel Milan Štěpnička z Karviné, jinak hrozil,...

Výběr článků

Načítám