Hlavní obsah

Vyděrač horníků stanul před soudem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Částku 34 miliónů korun žádal od společnosti Ostravsko-karvinské doly (OKD) bývalý horník a soukromý podnikatel Milan Štěpnička z Karviné, jinak hrozil, že vyhodí šachty do povětří. Od pondělí proto stojí před senátem Krajského soudu v Ostravě.

Foto: Pavla Tochorová

veškerý nalezený odpad se muset vytřídit

Článek

"Dostal jsem se do velkých finančních problémů," vysvětluje otec tří dětí motiv svého činu, který plánoval několik dní a odhodlal se k němu loni 9. května.

Na počítači ve své firmě napsal dopis, v němž sdělil, že na jednom z frekventovaných důlních pracovišť je umístěna nálož. Ta měla vybuchnout, pokud do 24 hodin nedostane peníze, nebo když se informace dostane na veřejnost.

"Nikomu jsem nechtěl ublížit," dodává Štěpnička. Před soudem odmítl vypovídat, proto soudce přečetl záznam jeho policejního výslechu. V něm řekl, že čtyři milióny korun chtěl vyplatit svým věřitelům. "Dvacet miliónů bych si nechal a deset miliónů jsem chtěl věnovat jako anonymní dárce na fond postižených dětí," řekl muž, kterému za vydírání a nedovolené ozbrojování hrozí až dvanáct let vězení.

Karbon Invest chce odškodnění

Vyděrač v dopise výslovně tvrdil, že mu nezáleží na počtu obětí. Policisté proto na případ nasadili maximum sil a pachatele vystopovali po pouhých 14 hodinách.

"Na druhý den jsem si všiml, že jsem sledován. Byli tak nápadní, že se nedali přehlédnout," řekl pachatel při výslechu.

Vedení OKD muselo ihned po obdržení dopisu provést na dolech mimořádná opatření, která zahrnovala osobní prohlídky všech zaměstnanců a průzkum důlních chodeb. "Nemohli jsme vynechat ani jednu šachtu. Bylo by ale téměř nemožné kompletně prohledat desítky kilometrů neosvětlených chodeb, které jsou plné různých zákoutí a výklenků," řekl personální ředitel OKD Lubomír Langr. Společnost Karbon Invest, která je významným akcionářem OKD, v soudním řízení požaduje po obžalovaném náhradu škody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám