Hlavní obsah

Za házení kamenů po autech u plzeňské dálnice nebude opilec potrestán. Půjde se léčit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Žádný trest, ale nejspíš nedobrovolný pobyt v psychiatrické léčebně čeká 58letého muže z Plzně, který se během loňského roku bavil tím, že v opilosti házel po projíždějících autech na dálničním přivaděči kameny a skleněné lahve. Několik řidičů přitom vážně ohrozil. Vyšetřovatelé případ odložili s tím, že muž za své jednání není trestně odpovědný.

Foto: Policie ČR
Článek

O vývoji v případu informovala podle policejní mluvčí Dagmar Brožová. Policie vycházela přitom ze závěru znalce, podle kterého nebyl v důsledku psychické poruchy při smyslech, a nemohl tak své chování ovládat.

Odborníci konstatovali, že se u něj rozvinula duševní porucha v důsledku nadměrného užívání alkoholu. Jeho pobyt na svobodě přitom označili za nebezpečný.

„Proto jsme navrhli soudu, aby mu uložil ochranné psychiatrické léčení ústavní formou,“ uvedl šéfka plzeňských žalobců Ivana Hostašová.

Muž vysklil zaparkovanému audi v Kladně pneumatikou okna. Pak se pustil do honičky se strážníky

Krimi

Poprvé se muž dostal do hledáčku policie v červnu. Tehdy číhal pod mostem silnice číslo I/20 u sjezdu z dálnice D5 ve směru od Losiné na Starý Plzenec.

„Na projíždějící auta házel kameny různých rozměrů. Trefil minimálně čtyři vozidla, která poškodil,“ připomněla Brožová s tím, že při dechové zkoušce nadýchal policistům 1,55 promile alkoholu.

O několik měsíců později na stejném místě hodil po projíždějícím vozidle BMW prázdnou lahev od vodky a rozbil mu čelní sklo. Řidiče byl tehdy otřesen ale vážnější zranění naštěstí neutrpěl.

Dechová zkouška byla znovu pozitivní a muž byl odkázán do psychiatrického zařízení, kde mu diagnostikovali psychickou poruchu se závěrem, že pro společnost představuje riziko a měl by se léčit v uzavřeném zdravotnickém zařízení.

Muži přitom hrozilo za výtržnictví, poškození cizí věci a pokus ublížení na zdraví až pět let vězení.

Zloděj s dlažební kostkou a kameny řádil na Olomoucku, zachytila ho kamera

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám