Hlavní obsah

Za hajlování na demonstraci SPD dostal muž podmínku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Nehajloval jsem, uklidňoval jsem, hájil své chování na dubnové demonstraci SPD závozník Radek Mansfeld (43) v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten ale jeho vysvětlení nepřijal a udělil mu půl roku dlouhý podmíněný trest s odkladem na dva roky. Zároveň musí zaplatit třicet tisíc korun. Pokud tak neučiní, trest se mu prodlouží o tři měsíce. Mansfeld, který do soudní síně přišel v čepici, se na místě odvolal.

Radek Mansfeld odchází od souduVideo: Novinky

 
Článek

„Pan obžalovaný si byl dobře vědom, co to je neonacismus, co to je hajlování, co je to fašistický symbol,“ uvedla soudkyně Eva Švíglerová, která o Mansfeldově vině neměla nejmenších pochyb. Podle ní byly zásadní dva důkazy, a sice videozáznam z demonstrace, na kterém je Mansfeldovo jednání jasně vidět a také výslech znalce, který potvrdil, že jde o zjevný nacistický pozdrav.

Státní zastupitelství Mansfelda obžalovalo z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka během demonstrace na pražském Václavském náměstí. „V průběhu koncertu skupiny Ortel zvedl pravici v gestu nacistického neverbálního projevu ‚Sieg heil‘, tzv. hajlování,“ uvádí se v obžalobě.

„Není to pravda,“ reagoval na přečtenou obžalobu Mansfeld. Podle jeho slov o žádné hajlování nešlo, protože ukazoval na vztyčené pravici pouze dva prsty s cigaretou. Jeho tvrzení ale vzápětí odmítl soudní expert na extremismus Josef Zouhar. „Je to klasický projev z období nacistického Německa, pozdrav - tzv. hajlování. Nemám k tomu co dodat,“ prohlásil Zouhar.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek Mansfeld u soudu

Mansfeld si ale stál za svým. „Uklidňoval jsem lid, co byl na druhé straně. Narušovali naši demonstraci. Byli na špatným prostoru a provokovali,“ pokračoval obžalovaný. Vadilo mu, že odpůrci SPD na demonstraci řehtali řehtačkami a pískali.

Do soudní síně přišel v botách, tzv. kanadách, a na hlavě měl čepici, sundal si ji až na výzvu soudkyně. Uvedl také, že pije alkohol jako „každý normální Čech” a dvě piva si dal i před pondělním ranním jednáním.

Chovat se uctivě

„Nejsme nacisti, jsme vlastenci. Prostě chceme pořádek v České republice, aby tu byl klid,“ vysvětloval soudu Mansfeld. Podle jeho vyjádření jde především o to, že „se budete chovat uctivě ke státním symbolům, je jedno, odkud jste“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek Mansfeld přišel k soudu v čepici. Sundal si ji až na výzvu soudkyně.

Na dotaz soudkyně ohledně jeho vztahu k Nočním vlkům nebo Noční hlídce Mansfeld uvedl, že jde o jeho přátele. Podle Zouhara nicméně jde o neonacisty. Předseda Národní demokracie a antisemita Adam B. Bartoš pak podle obžalovaného „bojuje za stejnou věc jako my“.

Mansfeld odmítl, že by byl neonacista. Tvrdí, že je vlastencem. „To neznamená, že bych útočil na občany tmavší pleti,“ podotkl Mansfeld. „Nikdy jsem s neonacismem neměl nic společného, že poslouchám podobnou hudbu, nic neznamená,“ uvedl muž.

Soudkyně přehrála v soudní síni i videozáznam z demonstrace, na které je Mansfeldův projev vidět. „Je to vytržené z kontextu, je to zlomek toho a je tam vidět, že tam držím dva prsty vztyčený s cigaretou v ruce. Takhle se nehajluje,“ komentoval přehraný videozáznam Mansfeld.

Obhájce: Hajlování není zakázané

Jeho obhájce Martin Korbař v závěrečné řeči uvedl, že hajlování jako takové není zakázané. „Pohyb paže vypadá jako hajlování, není ale prokázáno, že by můj klient propagoval fašismus,“ uvedl Korbař.

Mansfeld už dříve dostal stejný trest trestním příkazem, proti němu si podal odpor, a soud tak nařídil hlavní líčení.

Demonstrací SPD proti údajnému „dikátu EU” zahájilo hnutí Tomia Okamury kampaň do květnových voleb do Evropského parlamentu. Na akci, které se mimo jiné zúčastnili představitelé evropských krajně pravicových stran Geert Wilders či Marine Le Penová, dorazilo podle policie několik set příznivců SPD (hnutí uvádělo počet kolem 2500, ruská televize ještě desetkrát tolik).

Na dolní část Václavského náměstí pak přišly desítky lidí na tzv. Hlukovou olympiádu, kdy různým náčiním projevovaly nesouhlas s SPD a jejími příznivci.

Reklama

Výběr článků

Načítám