Hlavní obsah

Za epidemie z nudy vykrádal chaty, vloupal se i do Werichovy chalupy

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy se nedostal do křížku se zákonem, pochází z bezproblémové rodiny a sám má dobře placené zaměstnání v Německu. Jenže teď 36letý František K. z Klatovska doplatil na svůj adrenalinový koníček, kterým zaháněl nudu během koronavirové krize.

Foto: Foto archiv, Právo

Chata Jana Wericha ve Velharticích byla jednou z těch, do kterých se zloděj vloupal.

Článek

Podle policie má od února do května na svědomí vloupání do téměř dvou desítek rekreačních objektů. U výslechu kriminalistům řekl, že neměl co dělat a potřeboval vzrušení.

„Byla to pro něj výzva. Lákalo ho vypáčit okenici nebo rozlomit zámek. Měl jen šroubovák v kapse a rukavice. Nevěřil, že se mu dostaneme na kobylku,“ řekl jeden z kriminalistů, kteří měli případ na starosti.

Dělám dokument o záchranné službě, tvrdil zloděj s dalekohledem

Domácí

Věci si nechával jako suvenýry

Z chat bral František K. většinou jen drobnosti, které si schovával jako trofej. Přestože nezpůsobil žádnou velkou škodu na majetku, hrozí mu až osm let vězení. Některá vloupání totiž načasoval do doby, kdy v zemi platil kvůli koronavirové pandemii výjimečný stav.

Policisté přiznávají, že jeho odhalení nebylo vůbec jednoduché. „Byla to skutečně mravenčí práce. Objekty nebyly v jedné osadě, ale na různých místech celého okresu. Protože nešlo o žádného recidivistu, neměli jsme například s čím porovnat otisky prstů z místa činu,“ upřesnil šéf klatovských kriminalistů Karel Vávra.

Muž se sekerou uloupil na Kladensku linkový autobus

Krimi

Kriminalistům také vrtalo hlavou, že v objektech po vloupání zůstávají cenné věci a ztrácejí se jen drobnosti. „To dokresluje i fakt, že škoda vzniklá při násilném vniknutí je vyšší než cena odcizených věcí. Ty nikde neprodával, ale měl je jako suvenýry. Vše nám později vydal,“ dodal Vávra.

Možná by František K. ještě nějakou dobu motal policistům hlavu, nebýt toho, že do party přibral svého známého Jana K. Do několika chat se pak vloupali společně. Jenže parťák začal brát i hodnotnější věci, které se pak snažil prodat. A policistům nebyl zase tak úplně neznámý. Zřejmě on pak později přivedl detektivy k Františku K.

Cizinec okrádal v metru seniory s berlemi, o úspory přišla i 90letá žena

Krimi

Mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová uvedla, že oba muži byli obviněni ze zločinu krádeže a dále z přečinů porušování domovní svobody a poškození cizí věci. „Jsou stíháni na svobodě,“ dodala Ladmanová.

Mezi poškozenými je podle zjištění Práva také vnučka herce Jana Wericha, jehož chata je rovněž na „trofejním“ seznamu Františka K. Ten se do objektu poblíž Velhartic vloupal na přelomu února a března.

„Pachatel vypáčil okenice a rozbil okno. Nic se neztratilo,“ uvedl tehdy klatovský policejní ředitel Jan Myslivec. Chatu si Werich na místě postavil v roce 1938 podle návrhu architekta Zdeňka Zelenky. Právě tady před 40 lety ztratil vědomí a v nemocnici se už neprobral.

Muž v kradeném autě během honičky s policií naboural do ženy v jiném kradeném autě

Koktejl

Objekt je součástí tamní naučné stezky podél říčky Ostružné. Podle starosty Velhartic Václava Jarošíka je chata mimo sezonu opuštěná. „V létě sem občas jezdí přátelé a známí její majitelky. Je to spíše turisty vyhledávaný objekt. Snažíme se tomu ale nedávat zase příliš velkou publicitu, aby tam neproudily davy lidí,“ uvedl dále starosta s tím, že o Werichově chatě je zmínka na informačních tabulích podél naučné stezky.

Reklama

Výběr článků

Načítám