Hlavní obsah

Za bodnutí deset let za mřížemi

– Plzeň
Právo, Svatava Hernandezová

Na deset let poslal v pondělí za mříže Krajský soud v Plzni devatenáctiletého Martina Demetera ze Slovenska za pokus vraždy. Toho se dopustil loni v srpnu na plzeňské ubytovně, kdy bodl stejně starého mladíka nožem. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Martin Demeter v soudní síni.

Článek

Podle spisu došlo k činu 20. srpna loňského roku kolem 22:50 na ubytovně na Jateční třídě v Plzni, kdy po předchozí rozepři bodl obžalovaný Demeter (19) stejně starého mladíka nožem do hrudníku. Ten utrpěl vážné, život ohrožující zranění srdce a jen díky rychlému kardiochirurgickému zákroku nezemřel.

Demeter před incidentem celý den popíjel alkohol s kamarádem, s nímž ještě vyrazil do města. Když se vraceli na ubytovnu, potkali tři mladíky a jednu ženu.

„Začali jsme se hádat a oni mi nadávali a vyhrožovali, že mě zbijí. Dostal jsem strach, a když jsme došli na ubytovnu, šel jsem si na pokoj pro nůž," vypověděl Demeter. "Ten jeden pak šel ke mně a já měl dojem, že mě chce praštit, tak jsem natáhl proti němu ruku s nožem. Nechtěl jsem mu ublížit, jen postrašit... Pak jsem šel na pokoj a ráno nás sebrala policie,“ uvedl. Obdobně vypovídal i napadený.

„Soud posoudil všechny okolnosti případu, jako polehčující shledal především doznání žalovaného, jeho lítost i fakt, že byl v době činu blízko věku mladistvému a uložil mu trest na spodní hranici trestní sazby. Navíc mu uložil i trest vyhoštění na neurčito,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Tomáš Bouček.

Reklama

Výběr článků

Načítám