Hlavní obsah

Z Thajska do Prahy deportovali muže obviněného ze zpronevěry

Právo, Jiří Šolc

Až pět let vězení hrozí 60letému muži podezřelému ze zpronevěry 19 milionů korun. Muže, který se podle policie ukrýval v Thajsku, si ve čtvrtek večer převzali plzeňští kriminalisté na letišti v Praze. Případem se vyšetřovatelé zabývali již v roce 2018, kdy začali prověřovat případ možné zpronevěry finančních prostředků ve velkém rozsahu.

Policie přivezla z Thajska obviněného mužeVideo: Policie ČR

 
Článek

„Na základě trestního oznámení bylo zjištěno, že poškozená společnost, která v rámci své obchodní činnosti vstupuje do vztahů se zahraničními partnery, pravidelně realizovala platební styk do zahraničí, a to prostřednictvím jisté akciové společnosti se sídlem v Plzni,“ sdělila policejní mluvčí Markéta Fialová.

Tato firma provozovala směnárenskou činnost, kdy pro své klienty zprostředkovávala i zahraniční finanční služby. Za tímto účelem byly společnosti svěřovány peníze, vzniklo však podezření, že mohly být použity k jinému účelu, než pro který byly určeny.

Na Bali byl zadržen Čech hledaný pro podvod

Svět

„V průběhu prověřování kriminalisté dohledali dalších pět poškozených společností. V říjnu roku 2019 měli již kriminalisté dostatek důkazů. Vrchní komisař odboru hospodářské kriminality proto vydal usnesení o zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu zpronevěry,“ řekla mluvčí.

Thajsko deportovalo Čecha, který šířil HIV. V kleci a s rouškou

Svět

Podle policie měl 60letý předseda představenstva plzeňské akciové společnosti přijmout od několika klientů finanční prostředky za účelem obchodu s cizí měnou nebo na úhradu plateb do zahraničí. Svěřené prostředky však k požadovanému účelu nepoužil a zřejmě si je ponechal pro svoji potřebu. Vzniklá škoda tak v letech 2012 až 2017 přesáhla 19 milionů korun.

Zádrhel nastal v tu chvíli, kdy policisté zjistili, že se muž již nenachází na území České republiky a nemohlo mu tak být doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání. Proto na něj Okresní soud Plzeň-město vydal letos v únoru zatykač.

„Díky mezinárodní policejní spolupráci se podařilo během dvou měsíců zjistit, že podezřelý muž se nachází na území Thajského království. Zde byl také podezřelý muž zadržen a na dva měsíce umístěn do vydávací vazby,“ objasnila Fialová.

Podezřelý totiž v Thajsku porušil imigrační zákony, úřady mu zrušily pobyt, a jakmile to bylo možné, proběhlo jeho vyhoštění a posléze deportace do České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám