Hlavní obsah

Z jedoucí cisterny na dálnici D35 unikal horký asfalt

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Únik asfaltu z projíždějící cisterny si v pondělí časně ráno vyžádal více než čtyřhodinové uzavření dálnice D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici. Důvodem havárie byla technická závada na ventilu cisterny. Na místě museli zasahovat i hasiči. Nikdo nebyl zraněn. Právu to řekl olomoucký policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Z cisterny povoleným ventilem uniklo asi pět tun asfaltu.

Článek

Oznámení o závadě cisterny na 257. kilometru dálnice D35 policisté obdrželi ve 2:00. „Na místě jsme zjistili, že z cisterny na vozovku a mimo ni na trávu vytéká horký asfalt. Dálnice byla ve 2:30 hodin uzavřena a doprava od Olomouce odkloněna od exitu u Křelova na souběžnou silnici II/635. Podle předběžného šetření došlo k technické závadě na ventilu cisterny. Řidič si všiml kouře a zastavil. Tekutý dehet vytekl v délce zhruba 500 metrů,“ uvedl mluvčí.

Před sedmou hodinou byla dálnice zprovozněna oběma pruhy se sníženou rychlostí na 80 km/h. „U řidiče byla provedena orientační dechová zkouška na alkohol s negativním výsledkem,“ dodal Hejtman.

Podle mluvčí krajských hasičů Vladimíry Hacsikové z cisterny povoleným ventilem unikal tekutý dehet, který měl teplotu 250 stupňů Celsia. Hasiči se pokoušeli ventil uzavřít. To se jim podařilo, část dehtu proto zůstala uvnitř cisterny a nedostala se na komunikaci. „I přesto řidič odhadl, že mu z cisterny vyteklo asi pět tun této látky,“ uvedla mluvčí.

S tekutým dehtem nelze nic dělat, musí zatvrdnout, aby šel odstranit, případně seškrabat z komunikace. „Velitel zásahu si na místo povolal pracovníky životního prostředí, kteří si převzali situaci k dalšímu řešení,“ dodala Hacsiková.

Reklama

Výběr článků

Načítám