Hlavní obsah

Z hlavní větve kauzy Metyl si Krajský soud ve Zlíně ponechává deset obžalovaných

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Novinky a deník Právo již znají jména obžalovaných mužů, kteří v hlavní větvi kauzy Metyl zůstanou souzeni u Krajského soudu ve Zlíně. Před senátem stanou od úterý 3. března hlavní míchač smrtící látky Rudolf Fian, majitel firmy Car Logic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela i hlavní distributor smrtící směsi Jiří Vacula. Všichni tři jsou stíháni vazebně a za obecné ohrožení jim hrozí až doživotí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V těchto garážích poblíž zlínského sídliště Jižní Svahy byl nelegální sklad alkoholu.

Článek

Novinky a deník Právo již znají jména obžalovaných mužů, kteří v hlavní větvi kauzy Metyl zůstanou souzeni u Krajského soudu ve Zlíně. Před senátem soudu stanou od úterý 3. března hlavní míchač smrtící látky Rudolf Fian, majitel firmy Car Logic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela i pak hlavní distributor směsi Jiří Vacula. Všichni tři jsou stíháni vazebně a za obecné ohrožení jim hrozí až doživotí.

Ve Zlíně bude souzeno spolu s trojicí nejvýše postavených údajných viníků dalších sedm obžalovaných. Jsou mezi nimi Martin Jirout z Horní Olešnice na Trutnovsku, Alexander Jordán ze Zlína, Aleš Svoboda ze Zlína, Martin Cekota ze Zlína, Viktor Koláček z Týna nad Bečvou, Libor Vanderka z Bystřice pod Hostýnem a Robert Sedlařík z Fryštáku.

V nejbližších dnech by se mělo rozhodnout také o dalších sedmi obžalovaných, kteří by měli stanout před Krajským soudem v Ostravě. Dalších čtrnáct osob se zúčastní hlavních líčení u okresních soudů. Tři lidé přímo ve Zlíně, po dvou obžalovaných si rozdělí Městský soud v Brně a Okresní soud v Jičíně, čtyři lidé stanou před soudem v Hodoníně a poslední tři obalovaní v hlavní větvi metanolové kauzy stanou u Okresního soudu v Příbrami. O vyloučení 21 obžalovaných k jiným soudům v ČR rozhodl Krajský soud ve Zlíně.

Celkem je obžalováno ve zlínské větvi metanolové aféry, při níž zemřelo na otravu 38 lidí, 29 mužů a dvě ženy. Sedmi hrozí až doživotí za úmyslné obecné ohrožení. Většina dalších osob je obžalovaná z úmyslného ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Rozsudek už v červnu?

Soudní líčení začne 3. března v budově Krajského soudu ve Zlíně. Je pravděpodobné, že rozsudek si obžalovaní vyslechnou již do konce června. Do tohoto termínu má senát naplánováno 42 dnů hlavních líčení, v každém týdnu by se měla uskutečnit ve třech dnech.

Během této doby vyslechne soud nejen obžalované, ale i stovky poškozených a další množství svědků. Křepela, Fian a Vacula jsou ve vazbě od září 2012.

Metanolová aféra vypukla 3. září. Vacula se vyšetřovatelům doznal k distribuci zhruba deseti tisíc litrů neevidovaného lihu. Tvrdí však, že netušil, že je v nádobách smrtící směs s metanolem. Tu údajně namíchal Fian, který to opakovaně potvrdil. O několik měsíců po vzetí do vazby však změnil výpověď a začal tvrdit, že ji učinil pod nátlakem vyšetřovatelů. Křepela s vyšetřovateli nespolupracuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám