Hlavní obsah

Z dvanácti obžalovaných za útok na Romy je šest odsouzených

Novinky, Ivan Trnka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Čtyři roky nepodmíněně je nejvyšší vynesený trest v kauze útoku na skupinku Romů z loňského srpna, který se odehrál před diskotékou Alexandria v Českém Těšíně, a který ve středu uzavřel Okresní soud v Karviné. Další dva pachatelé za útok s rasovým podtextem dostali 18 měsíců, tři pak 12 měsíců, všichni podmíněně. Šest obžalovaných bylo osvobozeno.

Foto: Jana Bečková

Blue Effekt

Článek

Nejvyšší trest si odnesl 37letý Libor Svoboda, který se proti rozsudku na místě odvolal. Ten den před rozsudkem u soudu v hlavním líčení prohlásil, že zaútočil baseballovou pálkou, ale nebyl prý rasově motivován. "Dostal jsme nervy, zatmělo se mi před očima. Šel jsem pomstít kamaráda a vůbec jsme se nedíval, jestli je to Rom," tvrdil.

Soud však jeho argumentaci neuvěřil a vyměřil mu čtyři roky za vážnou zdravotní újmu jednoho z party Romů. Dalších pět dostalo tresty, že se na útoku podílelo. Účast ostatních z 12 obžalovaných se nepodařilo prokázat. Obžalované tvořila parta vyhazovačů z nejrůznějších nočních podniků v Českém Těšíně.

V inkriminovanou noc se dozvěděli, že jeden z jejich kolegů byl napaden Romy u vstupu do diskotéky Bauxi. Po domluvě se někteří vydali k diskotéce Alexandria, kde pak došlo k potyčce s asi osmičlennou partou Romů. Následkem úderů a kopanců utrpěl jeden z nich vážnou zdravotní újmu. Odsouzení s podmínkami si nechali, stejně jako státní zástupce, lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám