Hlavní obsah

Z domů a bytů si odnesli věci za pětadvacet miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již od listopadu loňského roku pracovali pražští kriminalisté na sérii vloupání do rodinných domů a bytů. Postupně zadrželi čtyří muže z bývalé Jugoslávie, kteří nakradli věci za neuvěřitelných 25 miliónů. V pátek o tom informoval pražský policejní mluvčí Ladislav Bernášek.

Foto: Denisa Motáčková
Článek

Drtivá většina všech případů měla společný způsob provedení - pachatelé se do domů a bytů dostávali páčením plastových oken a balkónových dveří. Zaměřili se i na luxusní nemovitosti českých celebrit. Tyto stopy společně s dalšími důkazy přivedly kriminalisty ke skupině mužů pocházejících ze zemí bývalé Jugoslávie. Jedním z nich je expřítel zpěvačky Dariny Rolincové Dragan Radivojevi, zvaný Kiki. Právě ten byl nedávno jako jediný puštěn z vazby.     

Kradli profesionálně a ve velkém

"Všichni čtyři podezřelí se na loupeže důkladně připravovali. O tom svědčí i fakt, že byli ozbrojeni chladnými zbraněmi a v některých případech si poradili i s elektronickým zabezpečením domů. Jejich kořistí se stávaly převážně zlaté šperky, finanční hotovost, starožitnosti a v několika případech dokonce celé trezory nebo auta," uvedl Bernášek.

Odcizené věci zpravidla rozprodávali svým krajanům a jejich revír se postupně rozšířil na celou Prahu i okolí. Na jaře letošního roku již policisté znali totožnost všech čtyř mužů a rozběhli akci, na které se podíleli i členové zásahové jednotky a specialisté z policejního prezídia.

Cílem bylo zadržení celé skupiny. To se policistům podařilo a všechny čtyři muže (27, 27, 35 a 43 let) obvinili z trestných činů krádeže vloupáním, porušování domovní svobody, poškozování cizí věci a padělání a pozměňování veřejné listiny. Tři z nich jsou v současnosti ve vazbě.

Do této chvíle se kriminalistům podařilo zadokumentovat pětašedesát případů vloupání do domů či bytů, při kterých zmizely věci za více než 25  miliónů. Při domovních prohlídkách se podařilo zajistit celou řadu cenností, které se postupně navracejí právoplatným majitelům. Obviněným mužům nyní hrozí tresty od pěti do dvanácti let.

Reklama

Související témata:

Související články

Gang vyloupil desítky bytů a vil

Šest minut. Tolik času měl čtyřčlenný gang na to, aby se vloupal do některého z pražských domů či bytů. Muži prohledali místnosti a ukradli vše cenné. Díky...

Výběr článků

Načítám