Hlavní obsah

Z cisterny unikly tuny hnojiva, řeku Olši ale hasiči ubránili

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návsí

Nehoda polské cisterny zaměstnala v noci na čtvrtek hasiče v obci Návsí na Frýdecko-Místecku. V sousedství řeky Olše došlo k vážné nehodě polského kamiónu, při které vyteklo z cisterny 24 tun hnojiva a z palivové nádrže uniklo dalších 300 litrů nafty. Díky rychlému zásahu nedošlo ke znečištění řeky.

Článek

Nehoda se stala krátce před půlnocí nedaleko nově budovaného obchvatu města Jablunkov. „Kamión ležel na okraji silnice na pravém boku, svodidla vyřezala do cisterny velkou díru, poškozena byla i palivová nádrž. Polský řidič, který vezl náklad ze Slovenska do Polska, vyvázl bez zranění,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Hasiči podle něj okamžitě zahradili kanalizaci ucpávkami a bagrista stavební firmy rychle vytvořil z části kanálu v příkopě pomocí hromad zeminy provizorní záchytnou jímku. „Hasiči poté postavili kamión na kola a odtáhli jej dvacet metrů do slepé ulice,“ dodal Kůdela.

Celý zásah monitorovali pracovníci jablunkovské radnice i podniku Povodí Odry. Ani během noci, ani ve čtvrtek ráno nezjistili, že by část hnojiva nebo nafty znečistila řeku.

„Nebyl hlášen žádný úhyn ryb. Na místo byla povolána sanační firma, která se postará o obsah záchytné jímky i nasáklou půdu u místa nehody,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám