Hlavní obsah

Vyvedli prý z firmy pět milionů. Zaplaťte třetinu a běžte, navrhuje žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zločin se nesmí vyplácet, tvrdí opakovaně politici i státní zástupci. Poněkud svérázně k tomuto mottu ale přistoupil žalobce v případu krachu kdysi známé autodopravy Četrans.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Třem obviněným, kteří podle obžaloby připravili firmu o pět milionů korun, totiž navrhl peněžitý trest půl milionu korun. Nad zbytkem údajně způsobené škody, tedy 3,5 milionu korun, mávl rukou s tím, že se čin stal už před devíti lety.

Ústecký státní zástupce posadil na lavici obžalovaných dva tehdejší členy vedení firmy Josefa Zemánka a Karla Chromého, které viní z poškození věřitele.

K nim přibyl ještě bývalý advokát Adam Wilk, jenž se navíc zpovídá ještě z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Advokát udělal z opíjejícího se horníka bílého koně, dostal podmínku za podvod

Krimi

Podle obžaloby, se kterou se Právo mělo možnost seznámit, podepsali Zemánek s Chromým v roce 2012 za již dávno se potápějící Četrans smlouvu s firmou JK Consult, kterou přes bílého koně skrytě ovládali, aby pak mohli do blížícího se konkurzu přihlásit pohledávky za pět milionů korun.

Po krachu firmy tyto přednostní pohledávky dle dokumentů skutečně konkurzní správce vyplatil na účet Wilka, jenž v mezidobí pohledávky přes svou firmu převzal.

Není kámoš s počítačem, přesto zachraňoval firmu

Všichni obžalovaní po celou dobu vyšetřování vinu odmítali. Zemánek tvrdil, že v Četransu viděl velký ekonomický potenciál a společnost JK Consult vedená kuchařem na penzi prý měla zájem o koupi nemovitostí firmy.

Chromý zase tvrdil, že kuchař jim pomohl řešit problémy s vozovým parkem tím, že zprostředkoval pronájem nákladních souprav.

Advokát dostal za podvod s opíjejícím se vysloužilým horníkem podmínku

Krimi

„Ten starší pán, který mi byl představen jako jednatel společnosti JK Consult, působil jako ovce, nesvéprávná osoba, nezpůsobilá cokoli rozhodnout. Nebyl schopen na cokoli, co jsem se jej zeptal, relevantně odpovědět,“ vzpomínal před vyšetřovateli zaměstnanec společnosti, která nakonec Četransu pronajala auta.

„Sám jsem nic nedělal. Všechno vyřizovali Zemánek a Chromý. Z účtu jsem vybíral peníze, které jsem jim odevzdával. Nevím, zda tam byly bankovní převody, protože s počítačem nejsem kámoš,“ vypověděl při vyšetřování důchodce-bílý kůň.

Sám zmizel z čela JK Consult po předání pohledávky na firmu obžalovaného Wilka a byl nahrazen Vietnamcem, jenž byl už o několik let dříve soudně vyhoštěn z České republiky.

Z 300 vozů zbyl jeden náklaďák

Podle státního zástupce muselo být všem obžalovaným v době, kdy transakce prováděli, jasné, že firma už nikdy nebude zisková.

Zatímco v roce 2009 Četrans provozoval 300 vozů, v roce 2011 to bylo už jen 120 a o rok později měla firma jedno vlastní nákladní auto.

„O trestnosti jednání všech obviněných svědčí i řada nepřímých důkazů, mimo jiné i to, že prakticky všechny platby týkající se předmětných pohledávek měly probíhat hotovostně, byť k tomu nebyl dán žádný racionální důvod, a to mnohdy tzv. řetězením plateb kvůli dodržení limitů pro maximální výši hotovostních plateb,“ upozornil žalobce.

Advokát měl objednat okna a fakturu hodit na bílého koně, opíjejícího se vysloužilého horníka

Krimi

V obžalobě ale přes způsobenou pětimilionovou škodu státní zástupce navrhl tresty 500 tisíc pro každého.

„Přestože součet částek navrhovaných trestů činí „pouze“ 30 procent částky, o kterou byly v konečném důsledku věřitelé společnosti Četrans koordinovanou trestnou činností obviněných ochuzeni, považuji to za dostatečné, a to zejména po zohlednění časového odstupu cca devíti let od spáchání trestné činnosti,“ vysvětlil státní zástupce.

Ve chvíli, kdy by soud na tento trest přistoupil a obžalovaní by jej zaplatili, by se na ně podle zákona pohlíželo jako na netrestané. Soud ovšem není návrhem v obžalobě nijak vázán.

Reklama

Výběr článků

Načítám