Hlavní obsah

Vyteklá kejda zamořila puchem okolí říčky Blaty na Olomoucku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senička

Kejdu, která unikla ze zemědělského družstva v Seničce na Olomoucku do říčky Blaty, odčerpávala od noci na neděli sací zařízení. Práce budou pokračovat i v noci na pondělí, ráno se rozhodne, jak se bude pokračovat dál, řekl vpodvečer starosta Olšan u Prostějova Milan Elfmark. V obci je postavená hráz z pytlů, která se snaží zachytit znečištěnou vodu.

Foto: ČTK

Hasiči pomáhají pracovníkům Povodí Moravy a zemědělcům s likvidací úniku kejdy.

Článek

Kejdová nádrž se protrhla v noci na pátek, uniklo asi 400 metrů krychlových kejdy, tedy tekutého statkového hnojiva, směsi výkalů, hospodářských hnojiv a zbytků krmiv s podílem vody. Povodí Moravy havárii řešilo zvyšováním průtoků a ředěním vody z vodní nádrže Vilémov a ředěním vody v jezových zdržích v Těšeticích na Olomoucku a Olšanech na Prostějovsku.

Hasiči a zemědělci postavili v noci na dnešek hráz z pytlů. "Kejda je těžká a drží se u dna, odtud se odsává. Ředí se to tam čistou vodou z hydrantů. Dál by přes hráz měla přetékat jen čistá voda. Za Olšany by se žádná kontaminovaná voda neměla dál dostat," řekla dnes ráno mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Podle starosty Olšan se však znečištěná voda v podstatně nižší koncentraci dostala dále po toku k další obci Vrbátky.

U hráze v Olšanech se podle Elfmarka od sobotní noci do dnešního podvečera odčerpalo asi 760 metrů krychlových znečištěné vody. "Dalších 750 kubíků čisté vody tam napustíme, aby se to naředilo," poznamenal starosta.

Podle prvních odhadů byl v říčce v místě havárie zničen veškerý život, dnes však Tomíčková uvedla, že některé ryby přežily. Rybáři je u Olšan odchytávali a pouštěli je zase dál po toku do čisté vody.

Havárie výrazně znepříjemnila život lidem žijícím podél toku, zápach je podle Elfmarka značný. "Lidé byli o všem informováni. Studny by to nemělo zasáhnout, voda protéká korytem říčky. Budeme to však monitorovat," řekl starosta Olšan.

Havárii způsobily zřejmě vysoké teploty, které rozpustily asfalt utěsňující betonové dno nádrže. Dno se uvolnilo a kejda unikla do řeky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám