Hlavní obsah

Vyskočil z auta a pak jsem slyšela střelbu, popsala soudu manželka raškovického střelce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Výpovědí manželky obžalovaného pokračoval ve čtvrtek proces s dvojnásobným vrahem Ondřejem Dlouhým, který je souzen za zastřelení sedmnáctileté studentky a jejího dědečka v Raškovicích na Frýdecko-Místecku. Žena detailně popsala soužití s mužem, kterého podle všeho stále miluje, i detaily předcházející střelbě.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Ondřej Dlouhý před ostravským soudem

Článek

„Nevěřil si, stále o sobě pochyboval. Měl pocit, že dělá všechno špatně,“ charakterizovala žena osobnost svého manžela, kterého poznala na vysoké škole. Později se vzali, ale Dlouhý byl stále více do sebe uzavřený a od loňského září s manželkou téměř přestal komunikovat.

„Pořád chodil se svěšenou hlavou. Posílala jsem ho k psychologovi, ale neposlechl mne, měl strach, že by mohl přijít o zbrojní průkaz,“ vypověděla žena, která vůbec netušila o tom, že v té době její manžel udržoval kontroverzní vztah se sedmnáctiletou studentkou střední školy z Frýdku-Místku.

Pořád opakuje, jak je mu všeho líto a jak je mu líto pozůstalých.
manželka obžalovaného

V osudný den přišla ženě zpráva na mobilní telefon, aby si přijela pro snubní prsten. „Psal, že je v Raškovicích. Vůbec jsem nepřemýšlela o tom, proč je zrovna tam, zjistila jsem si cestu a vyjela jsem za ním. Měla jsem strach, že si chce ublížit,“ řekla u soudu žena.

Policii přivolala manželka

Když přijela do vesnice, uviděla svého manžela, jak vychází z restaurace. „Byl úplně bledý a měl koupené cigarety. On, který nikdy nekouřil,“ vzpomínala žena u soudu na poslední desítky minut před krveprolitím.

Státní zástupce Vít Legerský ke střelci z RaškovicVideo: Aleš Honus, Právo

Se svým mužem strávila loni v listopadu nejenom poslední minuty před zločinem, ale dosud ho ve věznici navštěvuje.

V den vraždy spolu s manželem chodila kolem Raškovic a snažila se z něj dostat informace, co se děje. „Řekl mi jen to, že se začal stýkat se s učnicí, která ho teď vydírá. Ptala jsem se, jestli s ní spal, ale říkal, že ne,“ vypověděla u soudu s tím, že žádné bližší detaily jí nesdělil - jen to, že je ozbrojený. „Pořád jen opakoval, že už prostě nemůže dál,“ řekla žena.

V jednu chvíli se jí podařilo muže přesvědčit, aby k ní nastoupil do auta a začala odjíždět z vesnice pryč. Muž ale najednou otevřel dveře a během pomalé jízdy vystoupil a rozběhl se do vesnice. Jeho žena pak už jen slyšela výstřel a zavolala policii.

Rozsudek příští týden

Manželka si sice myslela, že muž spáchal sebevraždu, později ale vyšlo najevo, že nejprve střílel po studentce na zahradě a pak i v domě, kde nejprve zastřelil dědečka, postřelil prababičku a nakonec několika ranami do hlavy usmrtil sedmnáctiletou dívku.

Jeho manželka ho dodnes navštěvuje za mřížemi. „Pořád opakuje, jak je mu všeho líto a jak je mu líto pozůstalých. Proč to udělal, mi ale dodnes přesně neřekl,“ uzavřela mladá žena svou výpověď.

Hlavní líčení s Ondřejem Dlouhým bude pokračovat výslechy dalších svědků a soudních znalců. Rozsudek by měl padnout v průběhu příštího týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám