Hlavní obsah

Výsadkář zemřel při seskoku kvůli zanedbané kontrole padáků

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrudim

Policie zahájila trestní stíhání dvou mužů, kteří neprovedli správně testy padáku. Při jeho zkouškách zemřel 28. ledna 2009 v Chrudimi vojenský výsadkář. Oba muži byli obviněni z trestného činu obecné ohrožení. Právo o tom v pondělí informovala policejní mluvčí chrudimské policie Věra Hamáčková.

Článek

„Policejní komisař na základě znaleckých posudků a dalších získaných informací obvinil z obecného ohrožení dvaapadesátiletého výsadkáře a čtyřiašedesátiletého vedoucího Zkušební laboratoře záchranných prostředků a padákové techniky,“ upřesnila policejní mluvčí s tím, že jim hrozí až pět let vězení.

Obvinění jsou dlouholetými pracovníky akreditovaného výzkumného ústavu. Zkušební výsadkář zaznamenal při zkušebním seskoku nepříznivý aerodynamický jev, takzvaný klonivý moment. Tuto informaci však neuvedl do záznamu o zkušebním seskoku, čímž znemožnil přímé vyhodnocení závady.

Vedoucí zkušební laboratoře zpětně nevyhodnotil průběh seskoku, ze kterého jako pozorovatel pořídil videozáznam. Tím znemožnil zjištění závady a její odstranění a skutečnost nezapsal do záznamu o zkušebním seskoku.

Dále svévolným snížením počtů zkušebních seskoků o polovinu zapříčinil, že zkušební ústav nebyl schopen z těchto důvodů odhalit základní příčinu vzniku klonivého momentu, a to nevhodné umístění výsadkového zásobníku.

„Je tedy zřejmé, že zadavateli, kterým je Armáda České republiky, poskytl jím podepsané, nedostatečně vyplněné a na pravdě se nezakládající záznamy o zkušebních seskocích. Na základě těchto podkladů vojenští výsadkáři prováděli vojskové zkoušky,“ dodala Hamáčková

Vojenský parašutista se zřítil z výšky sedmi set metrů vloni v lednu, kdy byly prováděny stabilizační seskoky padákem v rámci vojskových zkoušek osobního výsadkového kompletu OVP-80.08.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám