Hlavní obsah

Vypadalo to, že to zvládne, ale nakonec skončil pod hladinou. Lékař popsal záchranu pod jezem

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Malý jez na řece Malši v Českých Budějovicích je místem, na které si plavci musí dávat obzvlášť pozor. U břehu je za sklem připravený i záchranný kruh, protože tam v minulosti už utonula řada lidí. Ve středu odpoledne situaci podcenil starší muž, kterého stáhl proud pod hladinu, naštěstí byl na místě lékař záchranné služby Tomáš Havel, který ho vytáhl z vody a poskytl mu první pomoc.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vodní proud strhl staršího muže do šlajsny a on se dostal do bubnu pod jezem. Z vodního válce se mu sice po několika pokusech podařilo dostat, ale vyčerpalo ho to natolik, že již nedokázal doplavat ke břehu a zůstal v bezvědomí pod hladinou,“ popsala situaci na místě mluvčí jihočeských zdravotních záchranářů Petra Kafková.

Zmínila, že na břehu vše s napětím sledoval lékař záchranky Tomáš Havel, který trávil u vyhledávaného jezu u Malše volný čas. „Držel jsem v ruce kladívko, připravený uvolnit záchranný kruh. Už to vypadalo, že to ten člověk zvládne a najednou asi tři metry od břehu zmizel pod hladinou. Nedalo se nic dělat. Musel jsem do vody pro něj,“ popsal Havel.

V řece Opavě našli utonulého vodáka 10 km od místa, kde spadl do vody

Krimi

Přitáhl tonoucího ke břehu a s pomocí dalších dvou mladých mužů ho vytáhli na břeh. Muž byl v bezvědomí a nedýchal. Lékař ihned zahájil nepřímou srdeční masáž. Během tří minut se mu podařilo u postiženého obnovit základní životní funkce.

„Mezitím již na místo dorazily posádky záchranné služby a převzali si pacienta do své péče. Po poskytnutí nezbytné přednemocniční péče byl muž ve stabilizovaném stavu transportován na urgentní příjem českobudějovické nemocnice,“ doplnila Kafková.

Na Českobudějovicku utonul vodák

Krimi

V letošním roce zasahovali jihočeští záchranáři u pěti případů tonutí, když dvě děti byly v kritickém stavu. V loňském roce zasahovali za prázdninové období u osmnácti podobných případů a jedenáct lidí se utopilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám