Hlavní obsah

Srážku vlaků se třemi mrtvými zavinil podle inspekce strojvůdce. Sám také zahynul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Za tragickou železniční nehodu v Milavčích na Domažlicku, při které loni v srpnu zemřeli tři lidé, může strojvůdce rychlíku. Ten jel podle Drážní inspekce na červenou. Kriminalisté případ odkládají, protože viník při neštěstí zahynul.

Letecké záběry tragické nehody vlaků na DomažlickuVideo: HZS Plzeňského kraje

 
Článek

Na výsledky vyšetřování jako první upozornila Česká tisková kancelář. Podle závěrů inspekce strojvůdce expresu z Mnichova nerespektoval návěst „stůj” a vjel do cesty regionálnímu osobnímu vlaku.

Soupravy se srazily a vykolejily nedaleko Milavčí na Domažlicku. Při události zemřeli oba strojvedoucí a jeden cestující, jehož náraz odmrštil asi 80 metrů daleko. Zranění utrpělo 56 pasažérů.

Letecké záběry tragické nehody vlaků na Domažlicku

Krimi

Inspektorům se nepodařilo zjistit, proč strojvedoucí rychlíku projel na červenou. Vyloučili ale to, že by za jízdy telefonoval nebo ho oslnilo sluníčko. „V místě nebyly prováděny žádné opravné nebo údržbové práce. Provoz v místě a jeho okolí byl v běžném režimu,“ stojí také ve zprávě.

Vyšetřovatelé rovněž konstatovali, že strojvůdce rychlíku byl odborně i zdravotně způsobilý, ve funkci působil od roku 2008. „Od prosince 2017 po vykonání odborné zkoušky jezdil u společnosti Die Länderbahn na trati Plzeň - Česká Kubice státní hranice a odtud dále do německého Schwandorfu. Měl dostatečně dlouhou praxi a podle dokumentace byl prokazatelně seznámen s traťovými poměry,“ uvedli.

Jeřáb přijel vyprostit havarovanou lokomotivu. Práce komplikuje déšť a bahno

Krimi

Policejní mluvčí Dagmar Brožová potvrdila, že kriminalisté případ odložili, protože viník je jednou ze tří obětí železniční tragédie.

Způsobená škoda zatím činí 178 milionů korun, její výše ale ještě není konečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám