Hlavní obsah

Vykřikl jsem a pak uslyšel dutý náraz, líčil svědek nehodu, při níž policejní člun najel do plavce

Právo, Patrik Biskup

Asi metr před přídí zahlédl hlavu člověka, stačil zakřičet „Pozor!” a pak ucítil dutý náraz. Tak v pondělí před chebským okresním soudem popsal nešťastnou srážku s plavcem člen rybářské stráže Marcel Nedorostek. Ten předloni v létě seděl v policejním člunu, který na Jesenické přehradě u Chebu najel do 52letého muže a smrtelně ho zranil. Z nehody je obžalován policista Richard Jecha.

BEZ KOMENTÁŘE: Policista u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Jechovi v případě uznání viny hrozí až šest let vězení. Podle státního zástupce Jiřího Richtra nebyl jako vůdce plavidla dostatečně obezřetný. Tělo plavce se dostalo mezi lopatky lodního šroubu.

„Utrpěl rozsáhlá sečná poranění hlavy. Ke smrti došlo prakticky okamžitě v důsledku pohmoždění mozku,“ sdělil soudní patolog Rudolf Macháček.

„Seděl jsem na přídi a sledoval břeh. Když jsem se otočil a podíval se dopředu, asi metr před sebou jsem viděl ve vodě člověka. Zakřičel jsem ‚Pozor!‘, ale už bylo pozdě. Ucítil jsem dutý náraz a pak jsme za člunem na hladině viděli tělo, které se začalo potápět,“ vypovídal Nedorostek.

Podle něj Jecha skočil do vody a společně ještě s dalším policistou ze člunu tělo vytáhli do lodi,“ uvedl dále svědek.

Prý plavce vůbec neviděl

K tragické nehodě došlo poblíž autokempu Baldi. Jecha tvrdil, že plavce ve vodě přes vysoké vlny vůbec neviděl.

„Stál jsem za kormidlem a sledoval plavební dráhu. Před člunem se zničehonic vynořil nějaký předmět nebo věc, nevím, nedokázal jsem to identifikovat. Tak jsem snížil rychlost a chtěl vyřadit, což se mi nepovedlo. Obloukem jsem se pak k tomu místu vrátil, vypnul motor a začal zjišťovat, co se stalo nebo nestalo,“ vypovídal policista.

Dodal, že necítil žádný náraz ani nezaregistroval nic, co by nasvědčovalo nějaké kolizi. Později si všiml, že za člunem plave na hladině tělo muže.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Richard Jecha před soudem

„Byl zády nahoře a ruce měl roztažené. V tu chvíli jsme si mysleli, že je pouze omráčený. Pak najednou začalo tělo klesat, skočil jsem za ním do vody. Společně jsme ho pak vytáhli do lodi a odvezli na břeh. Měl rozsáhlá zranění na krku a hlavě, psychicky to na mě dolehlo, nebyl jsem schopen ani mluvit,“ pokračoval Jecha.

Dále se hájil tím, že v povětrnostních podmínkách, které tehdy panovaly, nepředpokládal, že by se někdo odvážil plavat dál od břehu. „Je otázka, jestli to ze strany poškozeného bylo zodpovědné chování,“ dodal policista.

Družka plavce vše viděla ze břehu

Plavce sledovala ze břehu jeho družka. „Viděla jsem hlavu i ruce. Pak jsem všimla, jak se k němu ze strany blíží motorový člun. Zpočátku to vypadalo, že jsou od sebe dostatečně daleko a bez problému se minou. Pak člun náhle změnil směr a jel přímo na Péťu,“ vypovídala s pláčem žena.

Když ale viděla, že člun i po zkřížení drah pokračuje dál, oddychla si. Jenže přítele už ve vodě neviděla. „Potom se člun otočil a vracel se zpátky. To už jsem věděla, že je zle,“ dodala svědkyně.

Případ byl v pondělí odročen kvůli vypracování dalšího posudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám