Hlavní obsah

Výkalový fantom bodl nůžkami bezdomovce, dostal čtyři měsíce

Právo, Petr Kozelka

Jiří Prima, který se proslavil tím, že své spory s obchodním domem v centru Brna řešil opakovaně chrstnutím kýblu výkalů na jeho schody, byl ve středu potrestán čtyřměsíčním trestem vězení. Podle verdiktu Městského soudu v Brně bodl nůžkami po předchozí hádce bezdomovce v jednom z parků v centru Brna.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Prima

Článek

Soud ale přihlédl k tomu, že se Prima bránil útoku přesily, a jeho jednání ohodnotil jako ublížení na zdraví z omluvitelných pohnutek. Původně mu hrozilo až deset let za mřížemi.

K celé události došlo v polovině srpna v Denisových sadech. Prima seděl na zemi, když k němu přišli tři bezdomovci a jeden z nich ho požádal o drobné a papír na tabák. Prima jim odvětil, že jim nic nedá.

Nato jeden z bezdomovců sáhl do Primovy tašky a vytáhl odsud rohlík, Prima mu ho vyrazil z ruky a začala mela. „Došlo ke strkanici, dívka z té skupiny vzala moji tašku a vysypala ji na zem, proto jsem do ní strčil. Jenže ten chlap, který mi chtěl vzít rohlík, se do mě znovu pustil, bil mě pěstmi, kopal do mě. Já jsem utíkal, oni mi rozházeli a rozkopali věci a hodili po mě ledvinku,“ popsal Prima.

Soud ho pustil na svobodu

V ledvince měl Prima nůžky a jimi vyzbrojen dál čelil ataku bezdomovců. Přestože je podle svých slov varoval, vůdce skupiny ho stále napadal, a tak mu Prima vrazil nůžky do boku. U napadeného došlo k probodnutí plíce a poranění sleziny.

„Obžalovaný jednal v silném rozrušení, ve strachu z napadení od tří osob a také v důsledku zavrženíhodného jednání poškozeného,“ vysvětlil předseda senátu Ivo Zummer. Protože Prima strávil uplynulé čtyři měsíce ve vazbě, odseděl si už tak de facto svůj trest a soud ho pustil na svobodu. Proti verdiktu se ale odvolala státní zástupkyně a rozsudek tak ještě není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám