Hlavní obsah

Výjimečný trest za pokus o upálení

Novinky, Jiří Bednář, Právo
HRADEC KRÁLOVÉ

Výjimečným trestem v délce osmnácti roků v nejtěžší věznici potrestal ve středu Krajský soud v Hradci Králové jednačtyřicetiletého Slováka Milana Pačutu. Uznal jej vinným, že se pokusil upálit svou ženu. Pačuta se k činu nepřiznal a tvrdil, že se jeho pětatřicetiletá manželka zapálila sama.

Foto: Josef Zajíc

Archiv města Ostravy, za náměstím Sv. Čecha.

Článek

Jak vysvětlil předseda senátu Miloslav Ježek, klíčovými důkazy, svědčící o vině obžalovaného, byly znalecké posudky, výpovědi svědků a zejména výpověď sedmiletého syna obou manželů, jediného přímého svědka události. Hoch mj. soudu sdělil, že matka se poté, co ji otec zapálil, schoulila do klubíčka a křičela. "Já jsem běžel pro vodu a začal jsem hasit, tatínek také hasil," vypověděl.

Stalo se to loni v listopadu na půdě bývalé školy v Šestajovicích na Náchodsku. V budově měli manželé pronajatý byt a žili tam se dvěma dětmi. Manželství nebylo právě ideální a jak vyplynulo ze soudního líčení, Pačuta dost pil. V osudný den došlo mezi manželi k rozepři. Pačuta podle rozsudku vzal kanystr s benzínem, šel na půdu za svou ženou, polil ji a zapálil. Matka dvou dětí ve věku 4 a 6 let při incidentu utrpěla vážné popáleniny na více než polovině těla.

Na popáleninové centrum Vinohradské nemocnice byla převezena ve vážném stavu a musela být pod tlumícími medikamenty až do začátku letošního ledna. "Jinak by trpěla ukrutnými bolestmi," uvedl soudní lékař a nevyloučil, že zranění zanechá trvalé následky.

Pačula putoval do vazby

"Poškozená byla na hranici života a smrti, neboť utrpěla mimořádná zranění. Obžalovaný jí je způsobil zvláště trýznivým způsobem," sdělil Ježek při zdůvodnění verdiktu. "Musel být vědom, co může způsobit," dodal soudce.

Žalobkyně Lenka Faltusová navrhovala trest vyšší než dvacet let. V tomto bodě jí soud nevyhověl zejména proto, že zohlednil Pačutovo jednání po činu, kdy se snažil hořící ženu uhasit a volal záchrannou službu.

Pačuta byl celou dobu vyšetřován na svobodě. Krátce po vynesení rozsudku jej ale odvedla policejní eskorta, neboť soud jej poslal vazby. Ježek to zdůvodnil nejenom obavou, že by se Pačuta mohl pod hrozbou vysokého trestu vyhýbat stíhání, ale i proto, že Pačuta by mohl v trestné činnosti pokračovat.

Obhájce Petr Šmíd se okamžitě odvolal. "Věřím, že můj klient nic nespáchal," řekl. Nespokojen byl zejména s tím, že soud neprovedl některé jím navrhované důkazy. Faltusová si ponechal lhůtu k vyjádření. "Zda se odvolám proti výši trestu, se rozhodnu až po prostudování písemného vyhotovení rozsudku," sdělila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám