Hlavní obsah

Vyděračskému gangu vyplatili 17 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Východočeští detektivové vyšetřují skupinu vyděračů, kteří si během posledních dvou let našli devět obětí, od nichž vymohli celkem 17 miliónů korun. Desetičlenný gang tvořili převážně nezaměstnaní Slováci, kteří žijí v Česku.

Foto: Ivan Utěkal

Pořádající domácí skalenské hasičské mužstvo, které obsadilo na tomto turnaji 4.místo.

Článek

"Členové skupiny nabízeli obětem výhodný, ale zcela fiktivní nákup např. kamiónu cigaret, alkoholu nebo elektroniky," uvedla v úterý mluvčí východočeské policie Iva Marková.

Před nic netušícím zájemcem pak sehráli předem domluvenou scénku z obchodního jednání. Právě v této fázi poškozený, který se chytil, vyplatil první peníze.

Pak už šlo všechno ráz na ráz. "Obchodníci" si začali vymýšlet různé zádrhely, díky kterým vymámili další peníze. Podle mluvčí třeba tvrdili, že přepravce zboží zadržela policie, a nutili poškozeného, aby vyplatil kauci nebo dal peníze na úplatek pro celníky.

Napálený se ze strachu nadosmrti zadlužil

"Podvody ke konci přerostly do vydírání a vymáhání odstupného z transakce, kdy podvodníci vyhrožovali ruskou mafií a sepisovali s poškozenými dlužní úpisy na fiktivní půjčky," pokračovala Marková s tím, že oběť nechali na pokoji až v momentě, kdy se nadosmrti zadlužila.

Policie zatím obvinila 10 mužů ve věku od 19 do 48 let z trestného činu podvodu a vydírání. Čtyři z nich skončili ve vazbě. Dvěma hlavním organizátorům hrozí osmileté vězení.

Kriminalisté se domnívají, že poškozených je více. Dosud se však policii nepřihlásili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám