Hlavní obsah

Vyděrač hrozil výbuchem dolů na Karvinsku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bývalého horníka, který je podezřelý, že začátkem týdne hrozil odpálením bomby v jednom ze zdejších černouhelných dolů, zatkli ve čtvrtek severomoravští kriminalisté. V dopise, který v úterý přišel na adresu vedení OKD, vyděrač žádal po firmě vyplacení 34 miliónů korun v hotovosti.

Foto: Marian Hochel

Zima na zámku Duchcov

Článek

"Ten muž měl velké dluhy z podnikání. Řekl nám, že část peněz chtěl použít na jejich splacení, další část chtěl věnovat postiženým dětem. A z peněz, které by zbyly, chtěl žít z úroků. Toužil po klidném životě," informoval náměstek krajského policejního ředitele Jiří Pščolka.

Vyděrač zároveň hrozil, že další exploze budou následovat. Nálož chtěl odpálit i v případě, že se informace o jeho požadavcích dostane na veřejnost a v dopise výslovně tvrdil, že mu nezáleží na počtu obětí. Prohledány byly všechny doly v revíru. Žádná bomba tam ale nebyla.

"Stanovili jsme několik vyšetřovacích verzí a vytipovali osoby, které se mohly vydírání dopustit. Osobu podezřelého se nám podařilo stanovit po 14 hodinách," informoval kriminalista z krajské policejní správy Luboš Valerián. Po dalších dvou dnech byl čtyřiačtyřicetiletý muž z Karvinska zatčen a obviněn z trestného činu vydírání. Hrozí mu až dvanáct let vězení.

Výbušniny měl doma

Policie u muže provedla domovní prohlídku, při které nalezla část výbušného systému. "Objevili jsme některé komponenty výbušného systému. Kromě toho jsme zajistili i ruční protitankový granát PG 7 a také rozbušky, které jsou schopny odpálit trhavinu," dodal Valerián.

Obviněný podle policie velmi dobře znal prostředí dolů. "Než začal v roce 1990 podnikat, pracoval na šachtě v dělnické profesi," řekl kriminalista. Možnost dostat se do podzemí měl díky své podnikatelské činnosti i v současné době. Bližší informace o pachateli ale policie odmítá s ohledem na pokračující vyšetřování sdělit. Již nyní ale lze téměř vyloučit, že vyděrač měl komplice.

Zadržený muž se k trestné činnosti pod tíhou důkazů v hrubých obrysech přiznal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám