Hlavní obsah

Policie chytila vyděrače, který chtěl odpálit bomby v dole

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Podnikatel z Karvinska vyhrožoval Ostravsko-karvinským dolům (OKD) odpálením výbušniny, kterou měl umístit na "citlivém místě" v jednom z dolů. Žádal 34 miliónů korun. Policii se bývalého horníka podařilo vypátrat během tří dnů.

Foto: David Pravda

Uctění památky příslušníků 8. pěšího pluku „slezského“ – Frýdek-Místek

Článek

Vyděračský dopis obdrželo v úterý vedení OKD. Autor v něm psal, že po již zmíněném výbuchu budou následovat další. Podle dostupných informací ale k žádné explozi nedošlo.

"Na případ jsme nasadili maximum našich sil. Díky spolupráci se soudními znalci jsme si stanovili několik vyšetřovacích verzí a vytipovali osoby, které se mohly vydírání dopustit. Osobu podezřelého se nám podařilo stanovit po 14 hodinách. Čtyřiačtyřicetiletého muže jsme zadrželi ve čtvrtek, tedy dva dny poté," informoval kriminalista z krajské policejní správy Luboš Valerián. Muž byl obviněn z trestného činu vydírání, za což mu hrozí dvanáct let vězení.

Jak ukázaly domovní prohlídky, jeho výhrůžky nebyly plané. "Objevili jsme některé komponenty výbušného systému. Kromě toho jsme zajistili i ruční protitankový granát PG 7 a také rozbušky, které jsou schopny odpálit trhavinu," dodal Valerián.

Obviněný podle policie velmi dobře znal prostředí dolů. "Než začal v roce 1990 podnikat, pracoval v podzemí jako horník," řekl kriminalista. Možnost dostat se do podzemí měl díky své podnikatelské činnosti i v současné době. Již nyní lze podle policie téměř vyloučit, že vyděrač měl komplice.

Kontrola horníků a prohlídka štol

Vedení OKD muselo už v úterý provést na dolech mimořádná opatření, která zahrnovala osobní prohlídky všech zaměstnanců a průzkum důlních chodeb. "Naši lidé velmi mlhavě tušili, že se něco děje, ale určitě nevěděli, o jak velké nebezpečí se jedná," řekl personální ředitel OKD Lubomír Langr.

Podle policie už z textu dopisu vyplývalo, že vyděrač své hrozby míní vážně. "Ten text byl velmi kultivovaný. Bylo nám jasné, že ho nepsal žádný primitiv," uvedl náměstek krajského policejního ředitele Jiří Pščolka.

Vyřešené případy
LIBEREC - Trojice mladíků žádala 10 miliónů, jinak otráví v severních Čechách pitnou vodu.
Popis případuDopadení pachatele
PLZEŇ - Muž několikrát volal na tísňovou linku 112, kde oznámil že vchází do obchodního domu Kaufland a je opásán výbušninou. Tu nepoužije pokud dostane 3 milióny.
Popis případuDopadení  pachatele
PRAHA/kyanid - Dva pachatelé umístili ampulky s kyanidem do prostor pražské porodnice U Apolináře. Hrozili, že pokud nedostanou 300 miliónů, otráví jídlo v nemocnicích.
Popis případuDopadení pachatele
PRAHA /bomby - Anonym nařizuje policii, aby shodila na Letenskou pláň 50 miliónů. Jinak hrozí bombovými útoky v Praze a Brně.
Popis případuDopadení pachatele
OSTRAVA - Podnikatel kvůli dluhům vyhrožoval OKD, že odpálí bomby v některém z dolů.
Popis případu a dopadení pachatele
Nevyřešené případy
HRADEC KRÁLOVÉ - Anonym vyhrožuje bombovými útoky, pokud nedostane 5 miliónů. Policie jeho případ označila za velmi závažný.
Popis případu
PRAHA - Neznámý člověk poslal ministrovi vnitra Grossovi dopis, kde uvádí, že pokud nedostane 200 miliónů korun, odpálí nálože v centru Prahy.
Popis případu
OLOMOUC - Pachatel, který odstartoval sérii vydírání státu. Policie mu shodila 10 miliónů, aby zabránila výbuchům v místech, kde se shromažďuje hodně lidí. Peníze si nikdo nevyzvedl, pachatel hrozbu nesplnil a už se neozval.
Popis případu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám