Hlavní obsah

Vybuchlý sklad na Zlínsku pronajala armáda prázdný

– Vrbětice
Právo, Jiří Růžička

Epicentrum výbuchu munice ve skladovém areálu u Vlachovic je stále žhavé a občas exploduje. Kráter se ale zmenšuje. V budově vybuchlo asi 57 tun různé munice. Vojenský technický ústav (VTÚ) v pátek uvedl, že sklad pronajal soukromé firmě prázdný a dobře zajištěný. V areálu je podle pyrotechniků asi 50 objektů, munice a výbušniny jsou ve 27 z nich.

Vybuchlý sklad na Zlínsku pronajala armáda prázdnýVideo: Policie ČR

 
Článek

"Vojenský technický ústav má uzavřeny nájemní smlouvy pro skladování munice v inkriminované lokalitě se čtyřmi společnostmi," sdělil Pavel Lang z VTÚ. Vybuchlý objekt měla pronajatý od roku 2011 firma Imex Group.

"Budova byla předána Imex Group jako prázdný objekt, bez uskladněné munice," dodal. Od předání podle Langa firma podávala pravidelná hlášení o situaci se skladováním munice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Policie ČR

Letecký snímek muničního skladu ve Vrběticích z 18. října

Nakládání s uloženými výbušninami je ovšem v kompetenci jednotlivých nájemců skladů. Do areálu a jednotlivých skladů se podle VTÚ nemohl dostat nikdo neoprávněný. Oplocen je celý komplex i samotné sklady.

V bezprostřední blízkosti epicentra exploze a požáru se momentálně rozmisťují pachové zábrany kvůli zamezení pohybu zvěře. „Chtěli bychom vyloučit možnost, že příčinou explozí, které se téměř denně ozývají, je pohyb lesní zvěře,“ uvedla Monika Kozumplíková, mluvčí policie Zlínského kraje.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnici denně vyráží do terénu prozkoumávat přístupové cesty a okolí budov.

Kontrola bezpečného okruhu v délce 1200 metrů od ohniska výbuchu zůstává v rukou zlínských policistů, ke kterým se v blízké době přidají vojáci. Prozatím je denně na místě kolem stovky policistů.

Informace z kraje se zpožděním

Na otázku, proč Zlínský kraj po výbuchu nesvolal krizový štáb, hejtmanství Právu a Novinkám odpovědělo, že ke svolání nebyl důvod.

Foto: Policie ČR

V pátek pyrotechnici likvidovali nebezpečnou munici nalezenou v severní části areálu.

„Pyrotechnici denně vyráží do terénu prozkoumávat přístupové cesty a okolí budov, zda nedošlo k jejich poškození opakovanými výbuchy, či rozmetání další munice,” uvedla Kozumplíková. Nyní mají k dispozici další dopravní prostředky. Kromě hasičského hasicího a vyprošťovacího tanku jsou to již tři policejní obrněná vozidla.

V pátek pyrotechnici likvidovali nebezpečnou munici nalezenou v severní části areálu. Část výbušnin, které byly schopné převozu, již odvezli do bezpečných vojenských prostorů k likvidaci.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnici ve Vrběticích

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák se v pondělí zúčastní jednání vlády, potvrdila v pátek Helena Mráčková z tiskového oddělení Zlínského kraje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám