Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil zprošťující verdikt pro expolicistu v kauze Toflova gangu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Zprošťující verdikt si ve čtvrtek u Vrchního soudu v Olomouci vyslechl bývalý policista Petr Křipský (45), který čelil obžalobě jako člen tzv. Toflova gangu, tedy skupiny bývalých policistů, kteří měli šikanovat bohaté podnikatele. Vrchní soud tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z loňského 10. října, proti kterému se žalobce odvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý policista Petr Křipský u soudu Video: Petr Marek

 
Článek

Brněnský krajský soud původně Křipského za zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání poslal na 4,5 roku za mříže a uložil mu pokutu ve výši 200 tisíc korun. Po zásahu Nejvyššího soudu se ale musel případem znovu zabývat, a to již někdejšího policistu obžaloby zprostil.

„Nejvyšší soud došel k závěru, že mezi důkazy existují extrémní rozpory, a proto krajskému soudu uložil, aby je odstranil. To se mu však nepodařilo, a tak nemohl Křipského odsoudit. Ze stejného důvodu jsme i my museli zprošťující verdikt potvrdit,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Křipský měl podle obžaloby tlačit na jednu z obětí, aby zaplatila milión korun firmě, které dlužila. „Řekl mi, že pokud budu dělat to, co mám, bude to v pořádku, a pokud ne, budu zavřený. Tak jsem zaplatil,“ prohlásil už dříve u soudu muž, jemuž měl obžalovaný hrozit.

Kdo je obětí?

„Vytvořil si nějakou realitu, že se stal obětí gangu. Jeho motiv je, že má potřebu se pomstít mně a mé rodině. Je otázkou, zda je poškozený on, nebo jsem se stal obětí jeho paměťové stopy,“ oponoval tehdy Křipský, který musel strávit 26 měsíců ve vazbě a půl roku ve vězení. Od počátku vyšetřování tvrdil, že je nevinný.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Křipský u olomouckého vrchního soudu.

Toflův gang, tedy skupina bývalých policistů a jejich kompliců, ovlivňoval podle žalobců léta policejní vyšetřování. Pojmenování dostal podle údajné hlavy celého uskupení Michala Tofla. Toho zabili nájemní vrazi před sedmi lety u jeho domu v Brně, za což dostali 19 let vězení.

Soudy v kauze potrestaly celkem 11 lidí tresty od tří do devíti let. Odsouzení nabízeli podnikatelům, že za úplatek vyřeší jejich problémy se zákonem nebo za peníze zastaví smyšlenou kauzu. Marná byla snaha odsouzených a jejich advokátů, kteří namítali, že důkazy stojí na výpovědích lidí s kriminální minulostí. Mezi odsouzenými byl původně i Křipský.

Reklama

Výběr článků

Načítám