Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil deset let muži, co zmasakroval milence své přítelkyně

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na deset let za mříže poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci Antonína Mikulku (29) za to, že nohou od stolu zmasakroval milence své přítelkyně. Napadený utrpěl vážná, rozsáhlá poranění, která si vyžádala dlouhodobé léčení. VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 14. února, proti kterému se odvolali obžalovaný i státní zástupce.

Foto: Petr Marek, Právo

Antonín Mikulka u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Agresivní útok se odehrál 25. června 2011 v pozdních nočních hodinách v Bruntále v bytě poté, co Mikulka nalezl svou přítelkyni spící v jedné posteli s milencem. Toho udeřil do hlavy dřevěnou nohou od stolu. Na to ho odtáhl do předsíně a přes otevřené vstupní dveře srazil ze schodiště dolů. Tam jej nechal krvácejícího ležet, pouze jej polil kýblem vody.

Zmíněného jednání se dopustil, ač v roce 2009 byl odsouzen pro pokus trestného činu těžkého ublížení na zdraví k dvouletému trestu odnětí svobody, který vykonal předloni v květnu. Mikulka se u VS domáhal zproštění obžaloby. Poukázal mj. na to, že poškozený zkraje za pachatele označil „nějaké cikány“ a že také přiznal, že za částku 100 tisíc korun by mohl napadení popřít.

Argumentoval i tím, že z žádného důkazu nevyplývá, že by při útoku byla použita dřevěná noha od stolu. Nalezeny, jak dále uvedl, nebyly ani žádné krevní stopy.

Státní zástupce požadoval překvalifikování z těžkého ublížení na zdraví na pokus vraždy. Dřevěnou nohu od stolu lze podle něj považovat za zbraň. Poukázal i na lhostejnost obžalovaného k případnému úmrtí poškozeného, kterého zanechal zraněného bez pomoci. To prý svědčí přinejmenším pro nepřímý úmysl vraždy.

VS však odvolání obou zamítl jako nedůvodné. „Krajský soud provedl všechny důkazy a správně je i vyhodnotil. Trest je zákonný a přiměřený. Mikulka se totiž deliktu dopustil zhruba měsíc poté, co byl propuštěn z výkonu trestu, který vyfasoval za útok nožem na nevlastního otce,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám