Hlavní obsah

Vrah ze Skřipova opět neuspěl s návrhem na obnovu řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S návrhem na obnovu řízení ve čtvrtek opět neuspěl Martin Balhar (33) ze Skřipova na Opavsku, který byl v roce 2016 odsouzen na 19 let za brutální vraždu poštovní úřednice na podzim 2013. Krajský soud v Ostravě návrh na obnovu zamítl s tím, že neobsahuje žádnou novou skutečnost, která by k takovému kroku opravňovala.

Foto: Aleš Honus, Právo

Martin Balhar v jednací síni ostravského krajského soudu.

Článek

Martin Balhar od počátku opakuje, že se ničeho nedopustil. Pro jeho odsouzení sice chyběl přímý důkaz, ovšem podle soudu byla takzvaných nepřímých důkazů celá řada. Jedním z hlavních byly pachové stopy nalezené za poštovní přepážkou. A právě tyto pachové stopy se snaží obhajoba zpochybnit.

Jak potvrdila mluvčí soudu Vilemína Ondrušová, důvodem opětovného zamítnutí návrhu je fakt, že argumentace obhájce a odsouzeného z 99 procent odpovídala již použité argumentaci v rámci návrhu na povolení obnovy řízení z 18. prosince 2017, který byl zamítnut a toto rozhodnutí bylo potvrzeno Vrchním soudem v Olomouci.

„Co se týče hodnocení důkazů, tak v řízení o povolení obnovy se neuplatňuje revizní princip, tzn. že soud není oprávněn přezkoumávat a hodnotit již provedené důkazy,“ dodala mluvčí.

Muže ubodal a zabetonoval v sudu ve sklepě. Budějovický soud řeší deset let starou vraždu

Krimi

Událost se stala 30. září 2013 kolem 17. hodiny na poště ve Skřipově. Vrah na matku dvou dětí zaútočil dosud nezjištěným předmětem a doslova ji ubil. Poté z trezoru ukradl 200 tisíc korun a utekl. Kriminalistům se dlouho nedařilo vraha odhalit, dosud se nenašly ani ukradené peníze, ani vražedná zbraň. Zdálo se, že zločin zůstane neobjasněný, nakonec byl ale zatčen Balhar, který právě ve Skřipově bydlel.

Balhar tvrdí, že za přepážkou nebyl a stopy se tam dostaly nejspíš na dokumentech, které na poštu přinesl. Pachové stopy se přitom nacházely na více místech, kam veřejnost nemá přístup – za přepážkou, na kabelce zavražděné či před trezorem, z něhož zmizelo 195 tisíc korun.

Odsouzeného se navzdory pravomocnému rozsudku a přesto, že jeho dovolání zamítl i Nejvyšší soud, zastal spolek Šalamoun. Ten dlouhodobě upozorňuje na to, že pachové stopy nemohou být použity jako usvědčující důkaz u soudu. Tato kriminalistická technika je prý nevěrohodná.

Balhar ale nebyl odsouzen pouze na základě pachových stop, ale řady dalších nepřímých důkazů. O vině obžalovaného tedy soud i po opětovném zhodnocení nemá žádné pochybnosti.

U největší poštovní loupeže pachové stopy nestačily

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám