Hlavní obsah

Vloupání do domu skončilo vraždou důchodce

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Odlišné postoje zaujali ve čtvrtek u krajského soudu v Hradci Králové Julius Žiga a Tomáš Pešta. Oba byli obžalováni, že loni v srpnu zavraždili při nepovedeném vloupání do rodinného domu v Chrasti na Chrudimsku jednasedmdesátiletého důchodce. Zatímco Pešta se cítí vinný, činu lituje a je podle svých slov připraven zaplatit vdově odškodné, Žiga prý netuší, kdo čin spáchal.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Julius Žiga (v popředí) je jedním ze dvou obžalovaných. Spolu s ním je souzen devatenáctiletý Tomáš Pešta (vlevo v pozadí).

Článek

K tragické události došlo loni 6. srpna. Senior zřejmě přišel o život proto, že v noci, kolem třiadvacáté hodiny, vyrušil zloděje, kteří se pohybovali po jeho domě. Poškozený byl nejprve napaden údery pěstmi a kopy do těla a hlavy až upadl do bezvědomí. Bohužel se po chvíli probral.

„Tomáš Pešta podal obžalovanému Juliovi Žigovi v domku nalezený kuchyňský nůž s délkou čepele 12,5 cm, kterým poté Žiga poškozenému způsobil bodnořeznou ránu na krku. V důsledku zranění muž zemřel,“ stojí v obžalobě. Po činu oba z místa činu prchli, když si s sebou vzali nezjištěné množství šperků, hodiny, mobilní telefon a zhruba 10 tisíc korun.

Šli do kůlny pro kabely

Čtyřicetiletý Žiga soudnímu senátu řekl, že si nedokáže vysvětlit, proč ho Pešta označil za spolupachatele. Důvodem by prý mohla být hádka, kterou mezi sebou oba v té době nezaměstnaní muži měli. „Vůbec nevím, kdo poškozeného zabil,“ tvrdí Žiga. On i jeho kumpán byli již v minulosti soudně stíhaní.

Devatenáctiletý Pešta svůj podíl na zločinu přiznal, za iniciátora a hlavního viníka však označil Žigu. Vzhledem k tomu, že ve čtvrtek odmítl při hlavním líčení vypovídat, četl soudce jeho výpověď na policii. „Nápad něco ukrást měl Žiga, že prý v kůlně u postiženého jsou nějaké kabely. Ani jsem netušil, že půjdeme také do domu,“ uvedl Pešta.

Hlavní líčení bude u hradeckého krajského soudu pokračovat také 10. a 17. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám