Hlavní obsah

Vlivný vor v zakoně se skrýval v Praze, po Gruzínci šly USA i tajná služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Muže podezřelého ze závažných trestných činů spáchaných v USA zadrželi kriminalisté v Praze. Jedná se o Gruzínce, který je podle vyšetřovatelů tzv. „vor v zakoně“, tedy mafiánský boss v ruskojazyčném prostředí, kde je navíc značně vlivnou osobností. Na základě mezinárodního zatykače pro něj šli specialisté z Útvaru rychlého nasazení (ÚRN).

Zadržení „vora v zakoně“ z Gruzie v PrazeVideo: Policie ČR

 
Článek

O případu v úterý informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej, k zadržení podle něj došlo v předešlých dnech.

„Na státního příslušníka Gruzie byl ve Spojených státech amerických vydán mezinárodní zatýkací rozkaz. Muž označovaný jako tzv. ‚vor v zakoně‘ je podezřelý ze spáchání zejména zvlášť závažných násilných trestných činů na území USA,“ uvedl mluvčí.

O jaké zločiny se přesně mělo jednat, policisté neupřesnili, rovněž není zřejmé, jak dlouho se podezřelý skrýval před spravedlností v hlavním městě Česka.

Již samotné označení „vor v zakoně“ znamená, že se jedná o autoritu v rámci ruskojazyčné mafie, v tomto případě navíc lze podle mluvčího hovořit rovněž o muži patřícím mezi vlivné kmotry.

„Muž je v současné době umístěn ve vydávací vazbě, kde setrvá až do rozhodnutí extradičního řízení k jeho vydání do USA. V souvislosti se zadržením kriminální autority byla na území hlavního města Prahy provedena také jedna domovní prohlídka,“ dodal Ibehej s tím, že policie zadržela i jeho osobního strážce.

Foto: Policie ČR

Zadržení „vora v zakoně“ z Gruzie v Praze

Na trestní řízení v případu dohlíží Městské státní zastupitelství v Praze. Samotné vypátrání a ve finále i zadržení muže se podle Ibeheje uskutečnilo díky úzké spolupráci NCOZ s ÚRN, kontrarozvědnou Bezpečnostní informační službou (BIS) a jejich zahraničními partnery.

Vor v zakone Soghojan neuspěl u NS, má si odsedět 22 let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám