Hlavní obsah

Vláda schválila více pravomocí pro vězeňskou stráž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vězeňská stráž možná získá více pravomocí - mohla by například využívat odposlechy, nasazovat informátory nebo zadržet prchajícího vězně bez toho, aniž by musela čekat na příjezd policie. Předpokládá to novela, kterou ve středu vláda podle své mluvčí Anny Stárkové beze změn schválila.

Foto: Jiří Bulín

Maškarní 01

Článek

Nyní ji posoudí parlament a poté prezident. Změny jsou reakcí na stále více pokusů o pašování drog a jiných nepovolených předmětů do věznic nebo činnost cizojazyčných mafií. Vytvářejí podmínky pro včasné odhalení připravovaného útěku, vzpoury nebo jiné trestné činnosti. Vězeňští strážci by mohli v případě podezření z přípravy trestné činnosti použít odposlechy i informátory.

"Stávající nepříznivá situace ve věznicích, způsobená zejména zločineckými strukturami z řad občanů postsovětských republik, vyvolává reálné nebezpečí páchání další trestné činnosti, kterou lze jen obtížně objasnit a jíž je třeba maximálně předcházet," vysvětlili autoři novely.

Odposlechy by se ale nesměly v žádném případě používat při rozmluvě obviněného či odsouzeného s advokátem. Dosud tuto praktiku využívá jen policie.

Strážci by mohli být nasazeni např. při povodních

Informátorem by podle Lidových novin mohl být dozorce, ale také některý z loajálních vězňů. Odborník, který si nepřál být jmenován, listu řekl, že se pro informátory počítá s finančními nebo věcnými odměnami. Zatím však prý není specifikována jejich přesná podoba či výše.

Návrh dává dozorcům také pravomoc zjišťovat totožnost lidí, kteří se pohybují v blízkosti věznice. V případě podezření, že by osoba mohla narušit vězeňský pořádek, mohli by proti ní zakročit hned, a ne čekat na příjezd policie.

Strážci by mohli být stejně jako vojáci v případě mimořádné situace povoláni na pomoc policii, například při povodních či ostraze objektů. Novela předpokládá i jejich nasazení při záchranných a humanitárních operacích v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám