Hlavní obsah

Vítr láme větve. Stovky domácností na jihu Čech jsou bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli silné námraze a sílícímu větru je v pondělí v jižních Čechách bez proudu asi 600 odběratelů společnosti EG.D. Novináře o tom po 16:00 informoval mluvčí firmy E.ON Roman Šperňák. Meteorologové vydali výstrahu před větrem platnou pro většinu území České republiky.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Do vedení na jihu Čech popadaly stromy a větve, problémy jsou hlavně kolem Volar a Vimperku na Prachaticku a kolem Kaplice na Českokrumlovsku. Dá se předpokládat, že poruch bude na zmíněných místech ojediněle přibývat.

„Aktuálně se omezení dodávek týká zhruba 600 odběratelů. Intenzivně pracujeme na opravách a dodávky elektrické energie obnovujeme, jak nejrychleji je to možné,“ uvedl Šperňák.

Stává se i to, že v některých oblastech se poruchy opakují na stejných linkách. Příčinou jsou hlavně stromy či větve, které nevydržely zátěž ledu a sněhu a popadaly do elektrického vedení. O víkendu a v pondělí se firma musela vypořádat zhruba s 30 poruchami na vedení vysokého napětí, často v těžko přístupném terénu, dodal Šperňák.

Čeká nás větrný týden. Na horách napadne až půl metru sněhu

Počasí

Podle meteorologů se v pondělí v polohách nad 600 metrů tvoří sněhové jazyky, na hřebenech Šumavy i závěje. Ráno byl největší mráz v kraji na Kvildě, minus 13 stupňů.

Meteorologové vydali výstrahu před větrem. Platí pro většinu území ČR. Vypršet by měla v úterý dopoledne.

Spotřeba plynu v Česku loni meziročně klesla o 19 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám