Hlavní obsah

Vietnamec se dohodl na trestu 12 let za zapálení bytu s šesti spícími lidmi v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Osmatřicetiletý Van Doan Mai, který loni na jaře zapálil v Praze byt s šesti spícími lidmi, včetně nemluvněte, si za svůj čin odsedí 12 let. Van se k činu přiznal a se státní zástupkyní uzavřel dohodu o vině a trestu. Proti rozhodnutí pražského městského soudu se ani jedna ze stran neodvolala, rozsudek je tak pravomocný.

Foto: Novinky

Obžalovaný Van Doan Mai s tlumočnicí

Článek

„Soud shledal, že všechny zákonné podmínky pro to, aby byla schválena dohoda o vině a trestu, byly splněny, a neměl důvod pro to, aby dohodu neschválil,“ uvedla předsedkyně senátu Lenka Cihlářová.

Van podpálil loni v květnu v pražské Hostivaři byt, ve kterém spalo šest lidí, včetně tehdy měsíčního dítěte. Obžalovaný se s ostatními obyvateli bytu předtím pohádal, údajně kvůli jeho nevhodnému chování. Van se nad ránem sbalil, odnesl si věci z bytu do vedlejšího domu a vyrazil na nedalekou benzinovou stanici. Tam ukradl plastovou konev, natankoval do ní přes sedm litrů benzinu a bez placení odešel zpátky do bytu.

Zapálil v Praze byt i s novorozencem, chce se dohodnout na trestu

Krimi

V něm rozlil benzin a zapálil ho. Jen díky souhře šťastných náhod se jeden ze spících obyvatelů bytu požárem probudil a zburcoval ostatní. Ti začali jednak vyhazovat hořlavé věci z oken a balkonu a jednak volat majiteli bytu a svým příbuzným, aby zavolali hasiče. Ti ve spolupráci s policií nakonec zamezili rozšíření požáru a obyvatele bytu evakuovali. Požár se tak obešel bez obětí na zdraví či životech.

„Chtěl jsem pomoci, ne ublížit”

Van se ke svému jednání v podstatě přiznal a zalitoval ho. „Vím, že jsem se provinil. Lituji svého jednání,“ prohlásil ve čtvrtek u soudu. Následně nicméně rozvedl motiv svého jednání.

„Měl jsem zálibu ve vědě, jednal jsem pod vlivem psychotropních látek. Chtěl jsem vynalézt něco, co změní tento svět. Chtěl jsem lidem pomoct, nikoliv ublížit. Chtěl jsem vynalézt aplikaci, která pomůže lidem ve zdravotnictví,“ nechal se slyšet Van s tím, že podle něj by francouzské či britské televizní stanice „měly zájem o jeho příběh“.

Muž měl v Praze zapálit byt se šesti spícími lidmi

Krimi

Se státní zástupkyní nakonec uzavřel dohodu o vině a trestu. „Obžalovaný se v rámci dohody ke svému činu přiznal,“ uvedla státní zástupkyně Taťána Prici. Van tak dostal trest na samé spodní hranici trestní sazby, která v jeho případě činí 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Van musí podle verdiktu také pojišťovně zaplatit skoro 1,5 milionu jako náhradu škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám