Hlavní obsah

Vietnamci, který rozdupal bezdomovci hlavu, soud snížil trest na 15,5 roku

Novinky, bad
Praha

Za brutální vraždu bezdomovce, kterému v podstatě rozdupal hlavu, si odsedí sedmadvacetiletý Vietnamec Quoc Thang Hoang 15,5 roku ve vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který o rok a půl snížil trest, který mladík dostal v prosinci od plzeňského krajského soudu.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí obžalovaného Quoc Thang Hoanga k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Dospěli jsme k závěru, že trest je nepřiměřeně přísný,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Plzeňský soud podle něj argumentoval při ukládání trestu tím, že došlo ke smrti člověka a že čin byl spáchán zvlášť surovým způsobem. To jsou ale podle Lněničky znaky skutkové podstaty trestného činu vraždy jako takové a nelze je přičítat k tíži dvakrát.

„Nebylo prokázáno, že by obžalovaný měl sklony k páchání násilné trestné činnosti, protože za takovou činnost nebyl v minulosti odsouzen,“ odůvodňoval dále snížení trestu soudce. „Za této situace se trest uložený v polovině trestní sazby jeví jako nepřiměřeně přísný,“ dodal.

Hoangův obhájce v odvolání namítal, že jeho klient nebyl v době činu vzhledem k jeho poruše osobnosti příčetný, a tedy ani trestně zodpovědný a navrhoval soudu zrušení rozsudku a vrácení věci k plzeňskému krajskému soudu k novému projednání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Quoc Thang Hoang ve středu u soudu.

„Znalci dospěli k jednoznačnému závěru, že ovládací ani rozpoznávací schopnosti obžalovaného v době spáchání činu nebyly vymizelé, ba ani omezené,“ odmítl otázku nepříčetnosti Lněnička. „Nalézací soud rozhodl správně, pokud dospěl k závěru, že obžalovaný byl v době spáchání činu příčetný, a tedy trestně odpovědný,“ uzavřel soudce.

Zastavila ho až ochranka

Hoang napadl loni v březnu v pasáži obchodního domu v Chebu šestašedesátiletého slovenského bezdomovce. Údajně spolu měli spory už v minulosti a v inkriminovaný den vše vyvrcholilo. Hoang srazil muže pěstí k zemi, kopal ho do hlavy a opakovaně mu na ni dupal.

„Nejprve do toho muže strkal, pak mu dal facku a poslal ho k zemi. Potom jej začal kopat do hlavy. Křičela jsem na něho, ať toho nechá. Vůbec na to nereagoval, naopak pravou nohou mu začal dupat na obličej. Ten napadený jen chrčel a tekla z něho krev,“ uvedla svědkyně. Hoang muži rozlomil lebeční kost a rozdrtil v podstatě celý obličej.

Bezdomovci rozdupal hlavu. Za brutální vraždu půjde Vietnamec na 17 let do vězení

Krimi

Přítrž jeho řádění učinil po několika minutách až pracovník ostrahy, který na Hoangovo uklidnění použil i teleskopický obušek. Hoang z místa útoku odešel, posléze ho ale zadržela policie. Dechová zkouška asi hodinu po zadržení prokázala přes dvě promile alkoholu v Hoangově krvi.

Hoang k případu téměř nevypovídal, pouze na policii uvedl, že měl s obětí konflikty už v minulosti. Útoku podle něj předcházely nadávky a strkanice, při níž starší z mužů prý zakopl o schod a spadl. Hoang popřel, že by muži dupal na hlavu, nanejvýše ho údajně jen párkrát zezadu kopl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sedmadvacetiletý Quoc Thang Hoang má jít na 15,5 roku do vězení.

Mladík žije v České republice od roku 2007. Podle svých slov nikdy nepracoval, toulal se po venku a žil na ulici. Na kontě už má také drogový delikt, za který byl odsouzen.

Hoang bude také po vykonání trestu vyhoštěn z republiky na neurčito, musí také nahradit 595 euro (asi patnáct tisíc korun) slovenské pojišťovně. Pozůstalé soud odkázal na občanskoprávní řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám