Hlavní obsah

Video s jízdou dívek a smrtí řidičky může posloužit jako odstrašující příklad pro mladé

Právo, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O video z nehody u Obrnic na Mostecku, při níž zemřela mladá řidička, má zájem BESIP, což je instituce zabývající se bezpečností silničního provozu. Chtěl by s jeho pomocí varovat motoristy před nezodpovědným chováním.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Květiny a svíčky na místě nehody u Obrnic na Mostecku

Článek

Jízda dvou dívek v autě, kterou včetně tragického konce odvysílala spolujezdkyně živě na Facebook, je podle BESIPu názorným příkladem nevěnování se řízení. „Rozhodně bychom to video rádi využili, protože je to signifikantní příklad nevěnování se řízení a opravdu drastických následků,“ řekla Právu Zuzana Ambrožová z BESIPu.

Dodala, že všechno, co se v kampaních o bezpečnosti na silnicích točí, se najednou stalo realitou. Není prý už možné pochybovat, že se podobné věci mohou stát.

Pozůstalí žádali o klid

Pozůstalí po dívce, která zahynula, žádali média o klid a vyzývali, aby video nezveřejňovala. Ambrožová uvedla, že zatím v BESIPu s nikým nevyjednávají, ale rádi by se na autory, respektive pozůstalé obrátili.

„Opravdu bychom toto video velmi rádi použili při různých přednáškách a seminářích, které máme s mladými lidmi,“ vysvětlila Ambrožová.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Snímek z 10. července zachycuje květiny a svíčky na místě nehody, po které minulý týden zemřela u Obrnic na Mostecku mladá řidička. Dívka a její spolujezdkyně vysílaly jízdu živě na sociální síti, video zachytilo i okamžik nehody.

Připomněla, že BESIP měl třeba projekt Dozvuky, v němž vystupovali právníci, policisté či psychologové, kteří se snažili mladým lidem přiblížit následky dopravních nehod ze všech možných úhlů pohledu a varovali je, že si mohou při nedomýšlení rizik zničit život. „A tento příklad je naprosto bezprecedentní,“ dodala Ambrožová.

Nebude to návodné?

Třeba předseda Profesního společenství autoškol Jiří Myšák to však nepovažuje za dobrý nápad. Obává se, že by video mohlo být pro mladé lidi spíš návodné. Právu řekl, že má pocit, že snímků, kde mladí lidé hazardují na silnicích, vzniklo více, ale není jasné, že by je nějak odrazovaly. Spíš se domnívá, že jich přibývá a stávají se inspirací pro ostatní.

S použitím konkrétního klipu příliš nesouhlasí ani šéf dopravní policie Tomáš Lerch. „V případě tohoto klipu je potřeba vzít v potaz etickou stránku věci. Nicméně dovedu si představit situaci, kdy takové případy by mohly sloužit jako předloha pro natáčení podobných spotů, které slouží k edukaci řidičů,” řekl Právu.

V současnosti podle něj policisté video vyhodnocují v rámci vyšetřování dopravní nehody.

Nehoda u Obrnic na Mostecku se stala minulý týden ve čtvrtek. Je specifická tím, že její průběh i následky spolujezdkyně živě vysílala na Facebook. Uživatelé tak mohli vidět, co tragédii předcházelo.

Na záznamu je také slyšet, jak se svědci snaží obě dívky zachránit. To se jim v případě řidičky Nikoly B. (21) nepodařilo. Spolujezdkyně, která rychlou a nebezpečnou jízdu natáčela, vyvázla se zraněními.

Anketa

Měly by záběry pořízené dívkami před tragickou nehodou sloužit jako odstrašující příklad v kampani za bezpečné řízení?
Ano
95,7 %
Ne
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8704 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám