Hlavní obsah

VIDEO: Ředitel školy podle soudu nemůže za smrt žáka při závodech

Právo, pok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRACHATICE
Aktualizováno

Bývalý ředitel volarské základní školy Jaroslav Šiman není odpovědný za smrt žáka při školních atletických závodech. Prachatický okresní soud ho ve středu zprostil obžaloby z ublížení na zdraví.

Článek

Čtrnáctiletý Tomáš Korytar upadl 23. června 2006 při skoku dalekém břichem na betonovou hranu doskočiště tak nešťastně, že si těžce poranil játra. O tři dny později v nemocnici zranění podlehl. Obžaloba vinila bývalého ředitele školy z toho, že zanedbal své povinnosti, protože betonové hrazení, které údajně nebylo v souladu s normami, nezkontroloval.

Podle soudního znalce z oboru biomechaniky nemohl hoch pád na hranu doskočiště přežít. Vážnému úrazu by zabránilo jen dostatečné přesypání hrany pískem, který byl ale od okrajů naopak odhrabán doprostřed.

"Při hlavním líčení nebylo prokázáno, že by obžalovaný uvedený skutek spáchal,“ uvedl mluvčí Okresního soudu v Prachaticích Bohumil Veselý. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se proti verdiktu soudu na místě odvolal.

"Jsme spokojeni. Soud potvrdil, že tato událost neměla být řešena trestním soudem, ale maximálně v občansko-právním sporu. Neexistují jasná pravidla, jak má doskočiště vypadat, ani nejsou konkrétně určeny povinnosti ředitele školy v těchto případech,“ řekl Právu Šimanův advokát Josef Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám