Hlavní obsah

VIDEO: Dělnická strana doprovodila kongres ODS demonstrací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Před hotelem Clarion v pražských Vysočanech, kde probíhá kongres ODS, se v sobotu po poledni sešlo zhruba 300 příznivců ultrapravicové Dělnické strany (DS). Hlídali je ozbrojení policisté, ke střetům s extrémisty nedošlo.

Článek

Dělnická strana demonstrovala proti svému zákazu. Vláda minulý týden rozhodla, že navrhne Nejvyššímu správnímu soudu, aby Dělnickou stranu zrušil. Podpořit DS mají na pražské demonstraci i někteří obyvatelé litvínovského sídliště Janov, kteří si stěžují na soužití se zdejšími Romy.

Ministr vnitra Ivan Langer se vyjádřil, že na záměru zakázat Dělnickou stranu se nic nemění. "Ať se jmenují jak se jmenují, pokud hlásají co hlásají, do slušné společnosti nepatří," řekl Langer.

Langer: Dělnická strana mezi slušné lidi nepatří. Zdroj: Prima TV.

Režim odstraníme, nikdo nás nezastaví

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas ve svém projevu přirovnal současnou vládní garnituru ke komunistickému režimu, který také zakazoval opoziční názory. Ministra vnitra Ivana Langra (ODS) nazval hlavním nepřítelem Dělnické strany, neschopným, zkorumpovaným a všehoschopným kariéristou a parazitem.

"Odmítáme nulovou toleranci politického režimu, chceme ho odstranit. Ale chceme ho odstranit čestně ve volbách," řekl Vandas. Dodal, že Dělnickou stranu nikdo nezastaví.

:. Předseda Dělnické strany Tomáš Vandasfoto: Právo/Petr Hloušek

Shromáždění hlídá policie, na místě jsou i policisté na koních. Přítomen je i šéf pražské policie Martin Červíček. Nad místem krouží policejní vrtulník, který situaci monitoruje. Policisté legitimují jednotlivé účastníky protestu.

Podle údajů pražského magistrátu Dělnická strana nahlásila účast 500 lidí. Prostranství si strana zabrala od 10:00 do 18:00.

:. Příznivci krajní pravice shromáždění před místem konání kongresu ODSfoto: Právo/Petr Hloušek

Langer stranu označil za extremistickou

Dělnická strana podle vlády porušuje zákony. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) již dříve uvedl, že není možné, aby se pod roušku svobodné soutěže politických stran a hnutí skrývala činnost, která je neslučitelná s fungováním demokratického právního státu. Odkázal třeba na prohlášení strany ze 17. října, ve kterém DS "vyhlašuje nulovou toleranci k polistopadovému politickému systému, po jehož odstranění již delší dobu volá".

Šéf strany Tomáš Vandas návrh již dříve označil za "absolutně nesmyslné rozhodnutí", které nemá žádné právní opodstatnění. Tvrdí, že DS nikdy neporušila žádným způsobem zákony a že jde o snahu zastrašit opoziční politickou stranu. Předseda Dělnické strany také prohlásil, že se svými aktivitami přes případné zrušení neskončí. Strana na návrh vlády zareagovala s tím, že chystá "největší a nejradikálnější protivládní odpor v naší zemi po roce 1989".

:. Demonstrující příznivci krajně pravicové Dělnické stranyfoto: Právo/Petr Hloušek

Dělnická strana na sebe v poslední době upozornila především v souvislosti s událostmi v Litvínově. Na sídliště Janov, kde již delší dobu hoří spory mezi Romy a ostatními občany, nejprve počátkem října vyrazily monitorovací hlídky Ochranných sborů Dělnické strany. Staly se terčem verbálního útoku místních Romů. Strana zareagovala dvěma akcemi, v souvislosti s nimi se její přívrženci dostali do střetů s policií. Zároveň se však setkali s otevřenou podporou místních obyvatel, kteří se netajili svou averzí vůči Romům.

Dělnická strana již dříve podala žalobu kvůli tomu, že její logo - ozubené kolo s iniciálami názvu strany uvnitř - bylo uvedeno mezi extremistickými znaky v policejní příručce. Podle odborníků nápadně připomíná znak Německé pracovní fronty (Deutsche Arbeitsfront), nacistické odborové organizace, která od roku 1933 nahradila všechny nezávislé odbory.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda navrhla zrušit Dělnickou stranu

Vláda se na svém pondělním zasedání rozhodla podpořit návrh ministra vnitra Ivana Langera na zákaz Dělnické strany (DS). Ta stojí za organizací demonstrace...

Dělnická strana bude demonstrovat v Praze 9

Demonstraci proti svému zrušení, které navrhuje vláda, svolala na sobotní odpoledne do Prahy 9 Dělnická strana. Očekává se účast až pěti stovek radikálů....

Výběr článků

Načítám