Hlavní obsah

Většina obviněných v brněnských korupčních kauzách je z vazby venku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Po dvou podzimních úderech Národní centrály proti organizovanému zločinu a Vrchního státního zastupitelství v Brně je většina z těch, na něž byla uvalena vazba, na svobodě. Ve čtvrtek o tom informovala státní zástupkyně Petra Lastovecká.

Foto: Aktu.cz

Policejní zásah v Brně kvůli přidělování bytů

Článek

V kauze údajných manipulací při přidělování městských bytů v Brně zůstává ve vazbě bývalý předseda bytové komise radnice Brno-střed a vlivný politik ODS Otakar Bradáč. Jeho údajný kumpán, jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka, je už od začátku ledna na svobodě, o čemž jako první informovalo Právo.

V případu snahy o ovládnutí Pískovny Černovice, které se mělo odehrát pod taktovkou podnikatele Michala Horkého, už není vazebně stíhán nikdo. „Postupně bylo všech sedm obviněných propuštěno z vazby na svobodu jednak z důvodu pominutí tzv. koluzního vazebního důvodu, tedy nebezpečí z ovlivňování dosud nevyslechnutých svědků či spoluobviněných či jiného maření objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání, a jednak z důvodu nahrazení vazby dohledem probačního úředníka či složenou peněžitou zárukou, tzv. kaucí,“ informovala Lastovecká.

Při zátahu týkajícím se pískovny policisté hledali důkazy i k další větvi tohoto případu, která se má týkat snahy manipulovat privatizaci bytových městských domů. Při tom detektivové prohledali i kancelář bývalého náměstka brněnské primátorky a adepta na funkci ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) nebo dalšího vlivného lidoveckého politika a advokáta Filipa Ledera. V této větvi ale policisté nikoho neobvinili.

Jmenovat Hladíka ministrem by bylo neuvážené. Kauza se bude šetřit měsíce, řekl Zeman

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám