Hlavní obsah

Vesničce vzala pět miliónů na splacení vlastního dluhu, bývalá advokátka si odsedí pět let

Novinky, bad
Praha

Vlastní chybou se dostala do bludného kruhu dluhů, v jehož rámci obrala malou mladoboleslavskou vesničku o téměř pět miliónů. Bývalá advokátka Marcela Zavřelová si za to odpyká pětileté vězení. Trest jí ve středu potvrdil pražský vrchní soud, když zamítl její odvolání proti dubnovému rozsudku Krajského soudu v Praze. Verdikt je tak pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zavřelová se v odvolání snažila domoci změny právní kvalifikace ze zpronevěry na porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Argumentovala tím, že neměla v úmyslu se obohatit. Odvolací soud to ale odmítl, byť konstatoval, že Zavřelová peníze nepoužívala ke zvýšení svého životního standardu.

„Obžalovaná používala peníze v rozporu s uzavřenou smlouvou o úschově. Používala je na splacení svých dluhů,“ smetla ze stolu argumenty obhajoby předsedkyně senátu Vrchního soudu Eva Rejchrtová.

„Činila to, přestože se jedná o inteligentní, vzdělanou osobu, absolventku právnické fakulty. Věděla, že se dopouštěla trestného činu,“ dodala soudkyně s tím, že zpronevěra je správná právní kvalifikace.

Zavřelová ve svém odvolání také chtěla snížit trest pod zákonnou trestní sazbu kvůli tomu, že si své prožila na policii i před soudem a medializací svého případu. Tím prý byla dost potrestána. „(Klientka) Celé záležitosti nesmírně lituje. Potrestána už byla ona i celá rodina. Škodu se snaží zaplatit prodejem domu,“ uvedla obhájkyně obžalované Hana Jareš Procházková.

Milenec jí peníze jen půjčil

Zavřelová se do bludného kruhu dluhů dostala v roce 2013, když se podle svých slov snažila vyjít vstříc svým klientkám. Předčasně jim z advokátní úschovy vyplatila zhruba pět miliónů korun za prodej nemovitosti. „Doplatila na svou dobrou vůli pomoci klientkám,“ podotkla Jareš Procházková.

Peníze dal k Zavřelové do úschovy zájemce o dům, po komplikacích kolem jeho prodeje ale od koupě odstoupil a Zavřelová mu musela jeho peníze vrátit. Ty už ale neměla a půjčila si proto od svého milence. Myslela si, že je od něj dostane za právní služby, které mu poskytovala. Milenec jí ale pouze půjčil, Zavřelová se mu zaručila svým domem.

Jejich devítiletý vztah ale neskončil dobře, muž odmítl odejít od své rodiny a v roce 2014 se rozešli. Muž pak začal na Zavřelovou vyvíjet tlak, aby mu peníze vrátila, vyhrožovat jí údajně, že ji s dcerou z domu vyhodí.

A tak když se koncem roku obec Skalsko na Mladoboleslavsku rozhodla vybudovat kanalizaci a Zavřelová dostala od realitní kanceláře 7 777 777,- korun do advokátní úschovy, použila je na umoření dluhu vůči svému bývalému příteli. Obci následně poslala třikrát po jednom miliónu, zbytek peněz už neměla. Různými kličkami se z platby vymlouvala, tvrdila, že už peníze poslala a podobně.

Zavřelová byla odsouzena také za další dva případy zpronevěry, kdy podobným případem vzala z advokátní úschovy 427 tisíc, resp. 490 tisíc korun. Tyto peníze už ale Zavřelová zaplatila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám