Hlavní obsah

Dluh milenci splácela advokátka svěřenými milióny, dostala pět let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvůli klasickému začarovanému kruhu dluhů přišla mladoboleslavská advokátka Marcela Zavřelová (45) o práci a podle pondělního rozsudku Krajského soudu v Praze i o svobodu. Soud jí uložil pětiletý trest vězení za zpronevěru více než osmi miliónů korun, které měla v advokátní úschově. Verdikt není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obžalovaná nakládala s finančními prostředky v rozporu se svými povinnostmi, když je bez jakékoliv podpory v uzavřených smlouvách s klienty přesouvala na jiné účty. Mařila tím účel, pro který byly finanční prostředky do její úschovy svěřeny,“ konstatoval předseda senátu soudu Stanislav Černecký.

Zavřelová podle jeho rozhodnutí také nesmí deset let vykonávat advokátní praxi. Advokátce hrozilo až desetileté vězení.

Jedna chyba za druhou

Zavřelová před dvěma lety splatila penězi, které měla v advokátní úschově, dluh svému bývalému milenci. Ten vznikl tak, že Zavřelová v roce 2013 porušila předpisy advokátní komory a předčasně vyplatila asi pět miliónů z advokátní úschovy dědičkám, které po smrti příbuzného prodávaly nemovitost.

Peníze dal k Zavřelové do úschovy zájemce o dům, po komplikacích kolem jeho prodeje ale od koupě ustoupil a Zavřelová mu musela jeho peníze vrátit. Ty už však neměla, tak si je půjčila od svého tehdejšího milence, kterému se zaručila svým domem. [celá zpráva]

I přesto, že Zavřelová věřila, že se s ženatým mužem, se kterým udržovala vztah přes devět let, dají dohromady, v létě 2014 se rozešli. Muž pak na ni poté údajně začal vyvíjet tlak, vyhrožoval jí, že ji i s dcerou vyhodí z jejího domu, případně že zlikviduje její psy.

Když se koncem roku rozhodla obec Skalsko vybudovat kanalizaci a prodávala proto les, dostala Zavřelová od realitní kanceláře do úschovy 7 777 777,- Kč. Ty ale advokátka použila na vykoupení svého domu od exmilence. Skalsku pak poslala třikrát jeden milión korun, na zbytek už neměla. Obci se pak různě vymlouvala, tvrdila, že už je poslala a podobně.

Zavřelová byla odsouzena také za další dva případy zpronevěry, kdy podobným případem vzala z advokátní úschovy 427 tisíc, resp. 490 tisíc korun. Ty už ale Zavřelová zaplatila.

Měla to řešit jinak

„Je třeba podotknout, že se jednalo o značně společensky škodlivé jednání,“ řekl soudce s tím, že Zavřelová projevila neúctu k cizímu majetku.

Svou tíživou finanční situaci měla podle něj řešit intenzivněji a obrátit se s prosbou o pomoc na rodinu či přátele, a ne způsobovat materiální škodu poškozeným. Zavřelová musí podle rozsudku také obci doplatit zbylých 4,7 miliónu korun.

Zavřelová své profesní pochybení a následný pád odnesla psychicky, když po sebevražedném pokusu skončila v léčebně v Kosmonosech. Ani trestní řízení jí neprospělo, během tří měsíců byla dvakrát hospitalizovaná v psychiatrické nemocnici.

„Trest si zasloužím, byť jsem potrestána několika způsoby,“ uvedla v prohlášení Zavřelová, přičemž zmiňovala ztrátu zaměstnání, anonymní dopisy, které chodily jejím rodičům či mediální kampaň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám