Hlavní obsah

Verdikt nad obžalovaným policistou byl odložen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Rozsudek nad karlovarským policistou Janem Budíkem, podezřelým z loupeže na místní poště na Růžovém vrchu, v úterý nepadl. Soudce Tomáš Mahr chce totiž vyslechnout ještě jednoho znalce, který má posoudit paměť dvou hlavních svědkyň. Líčení proto odročil na 1. června.

Foto: zdroj: soutěž Gayman

Lenka Josefiová

Článek

"Obhajoba sice znalecký posudek nyní nevyžadovala, ale tento návrh už uplatnila dříve a krajský soud se o něm ve svém usnesení zmiňoval. Nechtěl bych, aby krajský soud rozsudek zrušil kvůli tomu, že se opomenul nějaký důkaz, jenž mohl mít vliv na výsledek rozhodnutí," řekl soudce Mahr.

Podle obhájkyně Věry Říhové by mohl znalecký posudek z oboru forenzní biomechaniky potvrdit její závěry, které se týkají výpovědí dvou pracovnic pošty. "Vyjádřil by se k jejich vnímání v daný okamžik a může provést propočty, zda jsou některé věci možné či nikoliv. Upozorňujeme na rozpory ve výpovědích svědkyň týkajících se popisu pachatele," uvedla Říhová.

Soud policistu dříve osvobodil

Stejný soud přitom již jednou Budíka zprostil obžaloby. Odůvodnil to tím, že jeho vina nebyla dostatečně prokázaná. Odvolací plzeňský soud však jeho verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Podle obžaloby Budík, který je zároveň synem tehdejšího náměstka karlovarského policejního ředitele, předloni v prosinci přepadl poštovní úřednice a vymohl na nich 13 tisíc korun. Loupež proběhla tak, že pachatel předal pracovnici za přepážkou složenku, kde jí písemně vyhrožoval, pokud mu nedá peníze.

Ženy označily Budíka za lupiče, když o několik dní později přišel zaplatit složenku.

Na nic by se nepřišlo

Vyšetřování činu probíhalo podle názoru několika svědků velmi nestandardně. Policisté například stíhaného Budíka přivedli přímo na poštu a ženám vysvětlovali, že on to nemohl být, protože je policista. Případ byl následně odložen. Ovšem vyšetřování se neoficiálně ujali další policisté, kteří na nesrovnalosti poukázali.

U soudu se také přetřásalo nařčení, že Budík přímo na služebně kouřil marihuanu. Obžalovaný policista veškerá obvinění popírá. Případ vyvolal čistku na vedení okresní policie. Odvolán byl také Budíkův otec. Kvůli maření vyšetřování loupeže bylo rovněž obžalováno pět policistů.

Související články

Vedení karlovarské policie postaveno mimo službu

Tři vysocí důstojníci z nejužšího vedení karlovarské policie jsou od úterý postaveni mimo službu a trestně stíháni v souvislosti s případem poštovní loupeže,...

Výběr článků

Načítám